TU/e

's Werelds beste zonneauto veilig terug in Eindhoven

De zonneauto van Solar Team Eindhoven is na een bootreis vanuit Australië heelhuids thuis gekomen.

Het team van de TU Eindhoven won met de auto de World Solar Challange, een race in Australië waar door zonenergie aangedreven auto’s met elkaar racen. De auto terug naar Eindhoven halen bleek echter een hele uitdaging.

Er was namelijk geen vervoerder te vinden die het aandurfde het stukje high-tech te vervoeren. De solar-auto van de TU Delft ging tijdens de race in vlammen op door een vonk die afsloeg van de motor. Een ander heikel punt van de batterij van de auto, die niet seriematig geproduceerd werd. De hoge veiligheidseisen omtrent het vervoeren van een dergelijke batterij maakte dat vervoerders niet stonden te springen om het voertuig te transporteren.

Dat de zonneauto Stella Era zonder beschadigingen aan zou komen in Eindhoven was bovendien geen uitgemaakte zaak. In de aanloop naar de World Solar Challenge was de auto bij het vervoer van Nederland naar Australië flink beschadigd aan het zonnepaneel. Deze beschadiging bracht destijds de deelname van het team aan de
World Solar Challenge in gevaar.

“We zijn enorm blij dat Stella Era weer veilig in Nederland is”, zegt Katelijn van Kooten, Exterior Design Engineer bij het team. “Vanwege de pech met het transport op de heenweg was het nu extra spannend.” De beschadiging heeft het team destijds niet alleen veel stress en extra werk opgeleverd, maar ook financieel was het een tegenvaller. Gelukkig voor het
team konden ze met een crowdfunding-actie genoeg geld binnenhalen om het beschadigde paneel te vervangen.

Nu Stella Era weer terug in Nederland is, zullen de studenten met de zonneauto op evenementen en andere podia verschijnen. Op deze manier hopen ze de maatschappij en de industrie te inspireren om over te schakelen naar duurzame mobiliteit.

Laat je reactie achter