advertentie Banner Siteli

Studio040

'Ruimte voor 400 bezoekers in Muziekgebouw'

In het Muziekgebouw passen maximaal 400 bezoekers, als alle coronaregels worden opgevolgd. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de Eindhovense cultuurinstelling heeft laten uitvoeren door wiskundigen van de TU/e.

Uit dat onderzoek is gebleken dat er in de Grote Zaal, waar normaal 1250 zitplaatsen zijn, om precies te zijn 401 bezoekers passen. Ook heeft de universiteit het effect van ventilatie onderzocht op rondzwevende virusdeeltjes.

Het onderzoek is gedaan door wiskundige modellen los te laten op verschillende scenario's. Die scenario's gingen uit van verschillende soorten publiek, van singles en koppels tot gezinnen. Daarbij werd rekening gehouden met het hele proces van een concertbezoek, van binnenkomst tot vertrek.

De TU/e heeft berekend dat door twee voorstellingen per avond te geven, zeventig procent van de capaciteit van het Muziekgebouw kan worden benut. Zonder dat een stoel meer dan één keer per avond wordt gebruikt.

Gerust gevoel
Volgens Wim Vringer, directeur van Muziekgebouw Eindhoven, biedt dit een goed perspectief op een toekomstige exploitatie van de concertzalen. “De simulaties van de TU/e geven ons het volle vertrouwen om bezoekers weer veilig van onze concerten te laten genieten. Wij zijn uitermate tevreden met deze wetenschappelijke benadering en met de concrete resultaten. Dat geeft een gerust gevoel en helpt ons richting de toekomst.” 

Laat je reactie achter