Google Street View

Ruime onvoldoende voor Stamcelinstituut Eindhoven

Het Stamcelinstituut Eindhoven heeft afgelopen september onverwachts bezoek gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg. De aanbieder van onder meer onverzekerde stamceltherapie in het buitenland kreeg een onvoldoende voor 22 van de 25 getoetste punten. Het bedrijf krijgt nu tot maart om zich te verbeteren.

Bij het Stamcelinstituut kunnen patiënten met bijvoorbeeld Alzheimer, Diabetes of hersenverlamming terecht voor stamceltransplantaties en stamceltherapie in Midden-Amerika. Specifiek bij twee klinieken in Costa Rica en Mexico waarmee de zorgaanbieder een samenwerkingsverband heeft. 

Door het Eindhovens bedrijf wordt de intake gedaan, medische informatie verzameld, de gegevens van de patiënt gecontroleerd, de reis en het verblijf in het buitenland gecoördineerd en de follow up gedaan na de behandeling.  Maar nu blijkt het Stamcelinstituut, met één kamer van 18 m2 in gebouw Dé Plek aan de Noord-Brabantlaan, op veel punten tekort te schieten. 

Onvoldoende
Bij de inspectie kwam naar voren dat het Stamcelinstituut geen manier had om de kwaliteit van de behandelingen in het buitenland te controleren en waarborgen. Volgens het Eindhovens bedrijf was dit niet nodig, omdat de patiënt een behandelingsovereenkomst aanging met de buitenlandse kliniek.

Ook was er geen klachten- en geschillenregeling als er iets mis zou gaan tijdens behandeling, omdat de patiënt volgens het Eindhovense bedrijf dan bij de kliniek in Midden-Amerika moet zijn. Mochten er daarnaast complicaties optreden bij terugkomst in Nederland dan zou de patiënt zich bij een huisarts moeten melden, want bij de zorgaanbieder konden ze niet terecht.


Laat je reactie achter