MMC

RS-virus lijkt op zijn retour, behalve in het MMC

Hoesten, snotteren en een piepende ademhaling: het lijken de symptomen van corona. De klachten horen echter ook bij het RS-virus, dat sinds twee maanden rondwaart onder kinderen. Alleen in het Máxima Medisch Centrum ligt de kinderafdeling nog vol.

De ene epidemie is nog niet voorbij of de volgende dient zich alweer aan. Eind juni trokken artsen door het hele land aan de bel vanwege de toegenomen aantallen kinderen met RS. De kinderafdelingen op veel ziekenhuizen zaten vol en het RIVM sprak van een epidemie. Door de vakantieperiode lag er in veel ziekenhuizen extra druk op het personeel en er werden er zelfs kinderen overgeplaatst naar België.

Fikse verkoudheid
Het RS-virus waart normaal gesproken rond in de winter. Het virus is verwant aan het mazelenvirus en griepvirussen. Heel veel kinderen krijgen ermee te maken, net als volwassenen. In veruit de meeste gevallen blijft het bij een verkoudheid, maar baby’s en peuters kunnen er erg ziek van worden.

De oorzaak van de epidemie lijkt te liggen in de coronamaatregelen. In de winter kwamen kinderen veel minder op basisscholen en kinderdagverblijven, waar ze het virus meestal oplopen. Met het versoepelen van de maatregelen heeft de ziekte in de zomer alsnog om zich heen gegrepen.

Epidemie op z’n retour
Bij 1 op de 1000 baby’s worden de klachten zo erg dat ze naar de intensive care moeten. Daar krijgen ze extra zuurstof en eventueel melk via sondevoeding. Aangezien er alleen in universitair ziekenhuizen kinder-ic’s zijn, werden zieke kinderen in Eindhoven overgeplaatst naar het UMC in Maastricht.

Inmiddels lijkt de epidemie op zijn retour. In het Catharina ziekenhuis in Eindhoven liggen nog maar enkele patiëntjes met het RS-virus. In het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop gaat het om één vermoedelijk geval. Alleen in het Máxima Medisch Centrum ligt de kinderafdeling vol. Om hoeveel kinderen met het RS-virus het gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Laat je reactie achter