Rolstoelpad Geldrop 'lijkt wel op Parijs-Dakar'

Wat een soepel begaanbaar pad zonder hindernissen voor rolstoelend Geldrop zou moeten zijn, blijkt in de praktijk een hobbelig geitenpad vol gaten, plassen en kuilen. En dat moet snel veranderen, als het aan omwonenden ligt. In een petitie, ondertekend door ruim honderd mensen, roept men de gemeente op, om het rolstoelpad in ere te herstellen.

Henk van Buul komt graag in het bos. Hij is niet voor niets vorig jaar in woonzorgcentrum Berkenheuvel in Geldrop gaan wonen. Van daaruit kun je zo de bossen van de Coeveringse Heide inlopen. Zelfs als je - zoals Henk - in een rolstoel door het leven moet. Speciaal voor die groep liet de gemeente een jaar of tien geleden het rolstoelpad aanleggen: een strook van een kilometer dwars door het bos, langs een open plek waar je volgens Henk op woensdag en zaterdag een prima 'bekske koffie' kunt drinken. 

Parijs-Dakar

Maar voor Henk is die pleisterplaats zo goed als onbereikbaar. Het weggetje er naar toe hoeft zich als bospad niet te schamen, als rolstoelpad des te meer. Over een strook van zo'n 300 meter ligt geen centimeter recht en zijn van de oorspronkelijke laag wegdek grote stukken afgebrokkeld. Wie hier op wieltjes overheen moet, riskeert zich vast te lopen in kuilen, modder of waterplassen. "Het lijkt hier wel Parijs-Dakar", verzucht Van Buul, die met het zweet op zijn voorhoofd demonstreert hoeveel stuurmanskunst nodig is om het pad zonder valpartijen te passeren. 

Handtekeningen

Buurtbewoner Peter van Stiphout - zelf goed ter been - trok zich het lot van zijn rolstoelende buurtgenoten zó aan, dat hij een actie op touw zette. Hij zamelde inmiddels honderd handtekeningen in, die hij zaterdag op locatie aan de verantwoordelijk wethouder overhandigt. "We gaan hem zelf morgen even in een rolstoel over het pad laten rijden", lacht Van Stiphout. "Dan zal hij niet anders concluderen dan dat hier echt wat aan moet gebeuren. Wat ons betreft een nieuwe asfaltlaag."

Laat je reactie achter