Rijscholen komen om in het werk

Sinds ze vorige week weer open gingen, komen rijscholen om in het werk. Vanaf vandaag is het CBR ook weer toegankelijk voor rijexamens. De druk is daar echter zo groot, dat rijscholen er maar moeilijk door heen komen.
Dat ondervinden ze ook bij Rijschool Jan Heezen. Dat geeft Karin Poulissen aan, werknemer bij de rijschool. “Ik hang al ik weet niet hoe lang aan de lijn bij het CBR, maar we komen er niet door heen”, zegt ze.

Sinds ze weer open zijn, is het druk bij de rijschool uit Aalst. “We hebben twee maanden niks kunnen doen. De examens die de afgelopen weken niet konden plaatsvinden hebben nu eerst voorrang bij het CBR. Daarna wordt pas plaatsgemaakt voor nieuwe aanvragen.”

Dat heeft ook tot gevolg dat sommige leerlingen die binnen afzienbare tijd een examen kunnen doen, voorlopig afhaken. “Ja dat hebben we meegemaakt”, zegt Poulissen. “We moeten met leerlingen die normaal op examen zouden kunnen de afweging maken. Blijven ze doorgaan met lessen om de vaardigheden te onderhouden en bij te schaven, of stoppen ze er even mee. Iedereen maakt zijn eigen afweging, maar er zijn ook leerlingen die om die reden tijdelijk geen lessen meer volgen.”

Enthousiast
De andere leerlingen zitten wel te springen volgens Poulissen. “Ze zijn heel blij dat ze weer kunnen beginnen”, ze maken zich dan ook geen zorgen over de anderhalvemeterregel die in de lesauto niet kan worden gehouden. “We hebben wel een aantal telefoontjes van ouders gehad over welke maatregelen we nemen, maar die zijn ook vrij snel gerustgesteld.”

Maatregelen
Die maatregelen zijn echter niet heel veel omvattend.. “De auto’s worden tussen de leerlingen door schoongemaakt. Mondkapjes zijn niet verplicht maar zijn wel altijd aanwezig in de auto. Het is aan instructeurs en de leerlingen om te bepalen of ze die ook gebruiken.”

“Bij examens, wanneer iemand van het CBR aanwezig is, zijn de mondkapjes wel verplicht. Daarnaast is het belangrijk dat zowel leerling als instructeur het duidelijk aangeeft wanneer hij of zij verkouden is of iets anders onder de leden heeft.”

‘Normaal’
Poulissen hoopt dat over een paar weken de drukte weer normale proporties heeft aangenomen. “Tegen die tijd hoop ik dat het CBR ook weer alles op de rit heeft”, laat ze weten.

Reactie
Hoewel het CBR geen specifieke cijfers heeft van Eindhoven bevestigt een woordvoerder wel dat de druk op de organisatie enorm is. "Sinds vorige week zijn we begonnen met theorie-examens en vanaf vandaag doen we ook weer praktijkexamens. Maar dat doen we in afgezwakte vorm, om de leerlingen maar ook ons personeel te beschermen."

Daarbij is de vraag om examens een stuk groter dan normaal. "Normaal krijgen we per dag zo'n vierduizend aanvragen voor een rijexamen. Maar omdat we vanaf 16 maart dicht zijn geweest, zijn er zo'n 300.000 leerlingen die geen praktijk examen hebben kunnen doen. Zij willen nu allemaal een afspraak, en dat is logisch. Maar omdat allemaal in goede banen te leiden is een enorme klus."

Om die klus tot een goed einde te brengen neemt het CBR de tijd. "We hebben de ambitie om iedereen die de afgelopen periode examen had moeten doen, ergens in de komende tien weken te laten afrijden", aldus de woordvoerder. 
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen