Koert van Mensvoort voor het Evoluon Studio040 / Pleun Wolters

Rijk trekt toch 2 miljoen uit voor designinstituut

Het kabinet trekt de komende vier jaar in totaal 2 miljoen euro uit voor het Next Nature Network, een nieuw designcentrum in het Evoluon.

Kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort is de initiatiefnemer van het project, dat op zoek gaat naar nieuwe technieken om mensen te laten nadenken over de toekomst. Zijn plannen kregen eerder een positief oordeel van de Raad voor Cultuur - maar toen zag het er naar uit dat er geen geld beschikbaar was voor het project. Dat er nu toch geld komt, is volgens van Mensvoort een grote stimulans voor het initiatief.

Future Lab
Het Next Nature Network (NNN) was één van de kandidaten voor de positie van 'Future lab voor technologie en design'.  In de opzet voor de financiering van de zogenoemde culturele  'basisinfrastructuur' (BIS) was een nieuw bedrag van 1 miljoen euro per jaar beschikbaar voor zo'n designcentrum. Ook een tweede initiatief uit Eindhoven, Complex probeerde daarvoor in aanmerking te komen.

De Raad voor Cultuur besloot echter het geld toe te wijzen aan de Waag Society uit Amsterdam, omdat dat met betere voorstellen was gekomen. Eindhoven voelde dat als een 'klap in het gezicht'. Daarom kwam er vervolgens een lobby op gang om alsnog geld voor een Eindhovens initiatief los te krijgen. Waarbij meteen al duidelijk was dat het NNN een veel betere beoordeling had gekregen.

Die lobby zorgt er nu voor dat minister van Engelshoven van Cultuur alsnog geld uittrekt voor het initiatief. Daarbij wordt op subtiele wijze aangegeven dat het mooi zou zijn als andere designinstellingen in de regio Eindhoven zouden aanhaken. De Dutch Design Foundation, MU en de Design Academy waren op de achtergrond betrokken bij Complex. De minister hoopt nu dat zij de plannen van Van Mensvoort zullen omarmen.

Laat je reactie achter