Rick bouwde ASML-campus van 25 duizend legoblokjes: 'Ik heb meteen foto's gestuurd naar familie'
ASML groeit niet alleen hard in het groot, maar ook in het klein. Met Lego welteverstaan. Werknemer Rick Lenssen werkte de afgelopen 2,5 jaar aan een model van de chipmachinebouwer op schaal met 25.000 blokjes. Dat kostte hem bloed, zweet en tranen.
De euforie was daarom groot toen het laatste steentje werd gelegd. "Ik heb meteen foto's gestuurd naar mijn familie en vrienden."
Kriebelen
In 2018 begon het te kriebelen bij de 35-jarige Rick. Hij was met zijn vrouw en kinderen op een Lego-beurs in Utrecht. Eigenlijk met de intentie om de liefde voor het speelgoed aan te wakkeren bij zijn kroost, maar dat liep iets anders. Ja, zijn kinderen raakten in de ban van de Deense uitvinding, maar ook bij de ASML-medewerker begonnen zijn handen te jeuken.
En als je eenmaal het 'lego-virus' te pakken hebt, zijn de opties eindeloos. Zo is er Lego van de meest uiteenlopende werelden zoals Harry Potter, Star Wars en Batman. Toch viel de keuze van Rick iets dichterbij huis. Hij koos ervoor om de ASML Campus in Veldhoven, waar hij inmiddels al negen jaar rondloopt, na te bouwen. "Ik heb altijd al iets gehad met architectuur. Bovendien was ik gefascineerd door hoe gigantisch en indrukwekkend de gebouwen hier zijn", licht hij zijn keuze toe.
'Boze' vrouw
Zo'n 2,5 jaar geleden begon Rick aan 'ASML in het klein'. Ongeveer de helft van de tijd was hij kwijt aan het ontwerpen van zijn bouwwerk op de laptop. Vervolgens moesten van heinde en verre de legoblokjes ingevlogen worden, want in de doorsnee speelgoedwinkel waren de steentjes die hij nodig had niet te vinden. Toen de blokjes eenmaal binnen waren vanuit onder meer Canada, kon de ASML'er aan de slag.
Steentje voor steentje werden de contouren van de ASML Campus steeds zichtbaarder. Dat nam echter de nodige tijd in beslag. Wekelijks was Rick zo'n vijftien tot twintig uur bezig thuis. Dat leverde de nodige commentaar op van zijn vrouw. "Vooral in het begin als ik met de laptop op de bank zat, vroeg ze of wij niet gewoon samen een filmpje konden kijken. En dan zei ik maar ja is goed", zegt hij met een lach.
Ruim twee jaar later is zijn bouwwerk eindelijk klaar. De ASML Campus van Lego telt 25.000 blokjes. En kostte hem zo'n 2500 euro om te maken. Inmiddels is zijn legoproject niet meer thuis te zien, maar in de aankomsthal van ASML. Het legobouwwerk is door de chipmachinebouwer overgenomen voor een onbekend bedrag. "Het is leuk dat collega's het nu kunnen zien."
Laat je reactie achter