Reuzenkelders moeten Geldrop-Mierlo droog houden bij stortbuien
Stortregens zorgden de laatste jaren regelmatig voor flink wat wateroverlast in Geldrop-Mierlo. Water dat in de toekomst opgevangen wordt in enorme opslagkelders en wadi's. De eerste daarvan wordt inmiddels aangelegd.
Dammetjes bouwen, emmertjes vullen en dweilen, vooral 'met de kraan open'. Daar zijn veel inwoners van Geldrop-Mierlo aardig bedreven in geraakt de laatste jaren. Als het water weer eens met bakken uit de hemel kwam, wisten ze al hoe laat het was. "Iedereen uit deze straat heeft een paar zandzakken en een plank in de buurt staan om de boel te barricaderen', legt Albert Essing uit de Parallelweg uit. "Daar houden we het eerste water wel mee tegen om zo wat tijd te winnen om binnen alles in veiligheid te brengen. Maar uiteindelijk liep het dan vaak alsnog naar binnen."
Essing en andere gedupeerden zijn daarom blij met de komst van een aantal grote opslagkelders en -vijvers (wadi's) die het overtollige regenwater voortaan moeten gaan opvangen. Op de Parallelweg lag tot nu toe al een bescheiden wadi: een kuil van een zo'n tien bij tien meter. Maar veel zoden zette die niet aan de dijk; daarvoor waren de buien te heftig.
Drie miljoen euro
Het veranderende klimaat vroeg om een andere, robuustere aanpak, zo realiseerde ook de gemeente zich afgelopen jaar. Drie miljoen euro maar liefst werd er opzij gelegd om de lager gelegen woningen voortaan tegen het water te beschermen. Met het geld kunnen in totaal negen waterbergingskelders en wadi's worden aangelegd, waarin bij elkaar 2700 kuub water kan worden opgevangen. De eerste daarvan is momenteel in aanbouw op de Parallelweg zelf: een kuil van maar liefst 55 meter lengte, vier meter breedte en een diepte van nog eens vier meter. Kosten: drie ton. "Veel geld', geeft projectleider Rob Elemans toe. "Maar de schade van al die wateroverlast kostte de gemeente de laatste jaren natuurlijk ook veel geld. Dus is het die investering waard."

Studio040
Riool
Het water dat in de wadi's wordt opgevangen zakt na verloop van tijd vanzelf de grond weer in. Wat in de veel diepere kelders terechtkomt, wordt overgepompt op het riool, op een moment dat het dat water weer verwerken kan. "Dat is zodanig vervuild water dat je het niet op het grondwater kan lozen. Vandaar dat we het terugpompen in het riool, waardoor het eerst gezuiverd kan worden", aldus Elemans.
Laat je reactie achter