Een bord waarop wordt gewaarschuwd voor ongezonde lucht, aan de Mauritsstraat in Eindhoven Studio040

Rekenkamer: Eindhoven moet lobbyen voor betere luchtkwaliteit

Eindhoven moet in Den Haag gaan lobbyen om meer geld te krijgen om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. Dat vindt Rekenkamercommissie Eindhoven.

De luchtkwaliteit in de regio zou namelijk te wensen over laten. Dat komt door het woon-werkverkeer in de stad, het vrachtverkeer dat langs de stad rijdt, het vliegverkeer op Eindhoven Airport en Vliegbasis Eindhoven en de ligging van de stad, tussen de grote industriegebieden van Rotterdam, Antwerpen en het Ruhrgebied.

De luchtkwaliteit in Eindhoven blijft boven de Europese normen maar valt onder de normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Daarmee zorgt de luchtkwaliteit nog steeds voor gezondheidsrisico’s. Daarbij is een gezond leefklimaat volgens de Rekenkamer belangrijk om het vestigingsklimaat in de regio goed te houden. En omdat mogelijk te maken, moet de regio nadrukkelijk op deur kloppen in Den Haag.

Met het oog op de economische ontwikkeling van de regio, wil de Rekenkamer dat de gemeente aandacht blijft schenken aan de luchtkwaliteit. Dat moet gebeuren met consistente regelgeving en regelmatige evaluatie van de situatie.

Verder onder druk
Die urgentie bestaat omdat anders de kans bestaat dat de focus te veel gaat op economisch herstel na de coronacrisis. Omdat met de groeiende economie er een een flinke bouwopgave staat te wachten, kan de luchtkwaliteit verder onder druk komen te staan als niet tijdig de juiste maatregelen worden genomen.

Laat je reactie achter