Studio040| Alain Heeren

Reizigers balen van schrappen busritten

Hermes moet door de coronacrisis bezuinigen en kiest voor minder busritten op een aantal stad- en streeklijnen. Reizigers zullen door de bezuiniging soms langer onderweg zijn. “Dat ze dat doen door de coronacrisis vind ik gek. Nu worden de bussen alleen maar drukker”, vertelt een reiziger.

In totaal schrapt Hermes 10 procent van de dienstregeling. Dat betekent dat sommige trajecten worden gehalveerd. Dus in plaats van twee bussen in het uur, rijdt er straks één bus per uur. De aangepaste dienstregeling zal voornamelijk tijdens de vakantieweken en weekenden plaatsvinden. 

Handtekeningenactie
Er is een handtekeningenactie gestart om het schrappen van busritten tegen te gaan. Het initiatief komt van lokale Groenlinks-fracties, FNV, Vereniging EHVXL, FNV en studentenvereniging VSA. 

De actievoerders roepen de overheid op om met extra steunmaatregelen te komen, om te voorkomen dat er busritten of lijnen uitvallen. “De stad moet autoluw worden, zodat er meer ruimte is om nieuwe woningen te bouwen”, vertelt Rutger Rauws van EHVXL, “Als er minder bussen zijn, dan pakken mensen de auto en moet daar ruimte voor vrijgehouden worden."

Besluit
Hermes laat weten wel te moeten ingrijpen, omdat niet alle misgelopen inkomsten worden vergoed door de rijksoverheid. De bezuiniging zou vanaf 2022 in moeten gaan. Reizigersoverleg Brabant en de regiogemeenten gaan nu naar het voorstel van Hermes kijken. Uiteindelijk neemt de provincie er in september een besluit over.

Laat je reactie achter