Pixabay

Regionale zorginstellingen luiden noodklok over vaccinaties

Verschillende zorginstellingen uit de regio roepen het rijk op om de vaccinaties met de AstraZeneca en Janssen vaccins te hervatten.

Snelle vaccinaties zijn volgens de zorginstellingen, verenigd in het Bestuurlijk Netwerk Kwetsbare Ouderen en Dementie, de enige manier op uit de crisis te komen. De huidige situatie dreigt volgens de zorginstellingen onhoudbaar te worden, zowel op medisch, als economische en sociaal vlak.

De instellingen pleiten er daarom voor om door te gaan met het vaccineren met de AstraZeneca en Janssen vaccins, ook al is er een kleine kans dat de vaccins trombose veroorzaken. Dat het AstraZeneca trombose heeft als bijwerking is 1 op de 100.000, bij het Janssen-vaccin zou dat 1 op de miljoen zijn.

De zorginstellingen roepen daarom het rijk, het OMT en het RIVM op de vaccinaties te hervatten voor wie dat wil. “ Geef inwoners de keuzevrijheid op basis van ‘informed consent’ om wel of niet voor vaccinatie met deze vaccins te kiezen. Snelle vaccinatie is de enige oplossing om uit deze crisis te komen, die mensen en bedrijven op dit moment zoveel schade berokkent”

Urgente situatie
Ellen Huijbers, voorzitter van het netwerk, licht de oproep toe. “Ook deze week bespraken we de urgente situatie waar ziekenhuizen zich in bevinden, vanwege -opnieuw- flinke opschaling van de Covid-zorg en tegelijkertijd het stoppen van het vaccineren van (thuis-)zorgmedewerkers.”

'Eind van hun latijn'
“We zien een schisma ontstaan in de samenleving, waarin enerzijds de roep om meer ruimte in de maatregelen klinkt en anderzijds de nog steeds oplopende besmettingscijfers nopen tot voorzichtigheid”, zegt Huijbers. “Zorgmedewerkers zijn inmiddels aan het eind van hun latijn door de uitputtingsslag die corona heet.”

Behalve door Huijbers, die spreekt namens,de huisartsengroepen, wordt de verklaring gesteund door het St. Anna Ziekenhuis en Ananz, de VVT-instellingen, de thuiszorgorganisaties en Netwerk Dementie, KBO Brabant, GGzE, WIJEindhoven en GGD Brabant Zuidoost.

Laat je reactie achter