Studio040

Regionale woningmarkt nog verder verhit in coronatijd

De woningmarkt in de regio Eindhoven is verder verhit geraakt. Het is nog moeilijker geworden een huis te vinden en de prijzen schieten de pan uit. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het aantal verkopen steeg fors in het derde kwartaal van dit jaar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het in Eindhoven en randgemeenten om een toename van meer dan twintig procent. Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar is er een flinke plus te zien. De verkopen gingen bovendien razendsnel. Gemiddeld stond een woning 26 dagen te koop.

Hoge prijzen
Verder liepen de prijzen flink op. Nu kost een woning gemiddeld negen procent meer dan een jaar geleden. Huizenkopers zijn bereid veel meer dan de vraagprijs te betalen. De gemiddelde verkoopprijs in Eindhoven komt nu uit op 380.000 euro.

Beperkt aanbod
“Het aanbod in Eindhoven en randgemeenten is te beperkt. Dat drijft de prijs op. In een evenwichtige markt kunnen kopers kiezen tussen vijf tot zeven huizen. Nu zijn dat er maar twee”, licht NVM-makelaar Debbie Mels toe. Ook de Eindhovense makelaar Pieter van Santvoort spreekt van een overspannen markt. “Het lijkt erop dat de coronacrisis niet tot afkoeling, maar tot verdere verhitting van de markt heeft geleid.”

Het lijkt erop dat de crisis alleen maar heeft geleid tot verdere verhitting van de markt

• Pieter van Santvoort, makelaar

Volgens Mels zorgt niet alleen het beperkte aanbod voor een gespannen woningmarkt en het uitblijven van een dipje in crisistijd. “In de Randstad zijn meer faillisementen dan hier. Daar slaat de crisis harder toe, merken wij. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar de horecasector groot is en klappen krijgt. In de regio Eindhoven valt dat wel mee. Bedrijven in de technologiesector draaien redelijk door.”

Vertrek uit de stad
Volgens de makelaars is verder opvallend dat steeds meer mensen vertrekken uit de stad. Belangrijkste redenen daarvoor zijn dus het beperkte aanbod en de torenhoge prijzen in Eindhoven. Onder meer randgemeenten als Geldrop-Mierlo, Nuenen, Best en Veldhoven zijn in trek.

Laat je reactie achter