advertentie Banner Siteli

Studio040

Regionaal lab kan vraag corontests maar net aan

Het is alle hens aan dek in de laboratoria, om de 'coronamonsters' uit de teststraten te kunnen verwerken. Dat geldt voor PAMM in Veldhoven. Het regionaal centrum voor infectieziekten kan de vraag met net aan.

Tijdens de eerste coronapiek werden zo'n 300 coronamonsters per dag onderzocht. Nu ligt dat aantal al op duizend. Eerst brachten de ziekenhuizen de monsters, nu komen ze vooral van de teststraten in de regio. "We hebben al een paar keer moeten opschalen, met extra apparatuur en testmaterialen. We vragen het maximale van onze mensen. We moeten dus aan alle knoppen draaien om de vraag aan te kunnen. Er zit nog maar weinig rek in", zegt Peter de Zwart, bestuurder bij PAMM.

Wachttijd
Landelijk kampen de labs al een tijdje met een tekort aan testmaterialen. Daarom mogen de GGD's voorlopig niet opschalen. Het gevolg: langere wachttijden bij de corona-teststraten. Voor een bezoek aan de straten in Eindhoven, Eersel en Helmond moeten mensen met klachten nu twee dagen wachten, in plaats van maximaal 24 uur. "We kunnen in principe opschalen, van nu 1200 naar uiteindelijk 1600 tests per dag. Maar dan zijn we wel afhankelijk van de labs."

Griepseizoen
Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het rustiger wordt voor PAMM. De verwachting is juist dat 't in het najaar veel drukker wordt, als veel mensen vaker griepverschijnselen krijgen. PAMM maakt zich dan ook zorgen. "Het wordt dan nog drukker. Ook de vraag vanuit ziekenhuizen neemt dan weer flink toe. Het is de zeer de vraag of we dat allemaal wel kunnen verwerken." 

Inmiddels heeft de rijksoverheid afspraken gemaakt met Duitse laboratoria-organisaties voor het leveren van extra testmateriaal voor de Nederlandse labs.

Laat je reactie achter