Studio040

Regionaal Congrescentrum komt bij Van der Valk Hotel

Het nieuwe, grote congrescentrum voor de Brainport-regio komt bij het Van der Valk Hotel aan de Aalsterweg. Het bestaande congrescentrum en het hotel worden daarvoor fors uitgebreid. Zo komt er een nieuw auditorium voor 1500 mensen en meer hotelkamers.

Voor de uitbreiding van het complex wil het stadsbestuur 7 miljoen euro aanvragen uit de zogenoemde Regio Deal. Dat is een pot met geld van de rijksoverheid, die bedoeld is voor investeringen in de regio. Daarmee moet het vestigingsklimaat worden versterkt.

Aanvankelijk gaf het stadsbestuur van te voren de voorkeur gaf aan een locatie in de buurt van het station. Iets waarmee Van der Valk met de locatie aan de Aalsterweg niet goed scoort. "Maar de plannen sprongen er op het gebied van duurzaamheid, uitstraling en financiële onderbouwing tussen uit", laat wethouder economie Stijn Steenbakkers weten. "Bovendien komt er in het congrescentrum ruimte voor 1500 bezoekers, terwijl onze eis 1000 was."

Internationaal
Het nieuwe complex moet groot genoeg worden voor internationale congressen, waarmee Brainport als centrum van de hightech-regio kan worden versterkt. Op dit moment heeft Eindhoven wel meerdere plekken waar kleinere congressen mogelijk zijn. Dat kan nu al bij Van der Valk, maar ook in het Evoluon.

De ideeën voor een groter congrescentrum stammen al uit 2016, toen een eerste haalbaarheidsonderzoek werd gehouden. Ook is de afgelopen jaren onderzocht of zo'n complex rendabel geëxploiteerd kan worden. Dat bleek zo te zijn. Het afgelopen jaar is een aanbestedingsprocedure gehouden om een locatie en een exploitant te kiezen. En dat wordt, als het aan het college ligt, dus Van der Valk.

Tekst loopt door onder de afbeelding

'Equivalent van 1000 bomen'
In het nieuwe congrescentrum moet er in  zo'n 4000 vierkante meter aan congresruimte komen, dat eventueel opgedeeld kan worden in verschillende ruimtes. De voorkant van het gebouw moet 30 meter aan 'verticale tuinen' gaan bevatten. Daarmee moet de gevel voor de equivalent van duizend bomen aan lucht gaan zuiveren. "Bovendien wordt met de nieuwe plannen de achterkant van het hotel gesloopt. Dat levert waardevolle extra groene meters op in een kwetsbaar gebied in het beekdal van de Tongelreep", zegt Steenbakkers.

 "Daarbij komt er met het ontwerp, door hetzelfde architectenbureau dat de Erasmusbrug ontwierp, een iconisch gebouw dat als visitekaartje voor de regio kan dienen."

Bereikbaarheid
Al met al besloot een onafhankelijke commissie dat met die punten Van der Valk het beste plan had voor het congrescentrum, ook al ligt het centrum relatief ver van het station, iets wat wel de voorkeur heeft van de raad. "Maar als college hebben we dat oordeel overgenomen. Je bent altijd afhankelijk van wat ondernemers in de regio willen. Dit congrescentrum ligt in de buurt van de luchthaven, de snelweg en de HOV-lijn stopt voor de deur", zegt de wethouder. "Daarmee is de bereikbaarheid goed genoeg."

Voor de komt van het congrescentrum komt er 7 miljoen euro uit de regiodeal - indien de aanvraag wordt goedgekeurd. Van der Valk zelf moet minimaal 20 miljoen euro inleggen. Of het congresgebouw er ook daadwerkelijk komt is afhankelijk van of de gemeenteraad het voorstel goedkeurt. Als de plannen doorgaan is het de bedoeling dat het gebouw eind 2025 af is.

Laat je reactie achter