District-E bij Eindhoven Centraal Amvest

Regio krijgt 12,5 miljoen voor betaalbare woningen

Drie woningbouwprojecten in het Stedelijk Gebied Eindhoven krijgen steun van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken waardoor er meer betaalbare woningen worden gebouwd.

Het geld komt uit de zogenoemde Woningbouwimpuls, die bedoeld is om de bouw van nieuwe huizen te versnellen. In totaal krijgt de regio 12,5 miljoen euro van het rijk voor het versnellen van de woningbouw. Die bijdrage moet door de gemeente en de provincie nog verdubbeld worden. In totaal kunnen er dan 1.800 woningen worden gebouwd met het geld.

District E
Eindhoven krijgt 1,55 miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt om de plannen voor het project Distric E bij het Centraal Station aan te passen. “Toen we de plannen voor District E aan het maken waren, waren we minder scherp op de betaalbaarheid van de woningen”, zei wethouder Wonen Yasin Torunoglu toen de aanvraag werd ingediend. “Van de vijfhonderd woningen zijn er daarom honderd bestemd voor sociale huur. Maar omdat we het belangrijk vinden dat ook mensen met middeninkomens kunnen blijven wonen in de stad, willen we dat van die vierhonderd dure woningen, ook een deel wordt bestemd voor middenhuur.”

Met het geld moeten voor die groep 150 woningen in District E terecht komen. “Daarmee komt er een goede balans tussen dure woningen en betaalbare woningen”, zegt Torunoglu. “Mocht er geen hotel komen in de nieuwbouw, zal dat aantal van die 150 betaalbare woningen nog omhoog gaan.”

Helmond
Behalve Eindhoven dienden ook Helmond en Geldrop-Mierlo een project in voor de woondeal. Helmond krijgt 3,2 miljoen euro voor het bouwen van vijfhonderd tijdelijke huurwoningen.

Andere projecten
Uit de eerste ronde aanvragen voor geld uit de woningbouw impuls werden drie van de zes aanvragen goedgekeurd, daarvan kwamen er twee uit Eindhoven en één uit Helmond. “We hebben nu opzettelijk maar één aanvraag ingediend, om andere projecten meer kans te geven”, zegt Torunoglu.

Geldrop-Mierlo profiteert nog méér van het project. De gemeente krijgt 8 miljoen euro uit de woondeal voor het laten bouwen van 800 woningen in het centrum van Geldrop. “We willen meer woongelegenheid scheppen in het centrum, daarvoor dient deze aanvraag”, zegt wethouder Jeucken.

Laat je reactie achter