Studio040

Regio kampt met enorm tekort aan beveiligers

Er is een enorm tekort aan beveiligers in de regio Eindhoven. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

In Zuidoost-Brabant staan er nu 125 vacatures open voor beveiligingspersoneel, terwijl er op dit moment maar twintig personen beschikbaar zijn die aan de slag kunnen als bewaker. 'Tegenover iedere werkzoekende in de beveiliging, staan zes vacatures', aldus UWV. Hiermee is de arbeidsmarkt veel krapper dan gemiddeld in Nederland, waar voor iedere werkzoekende ruim twee vacatures openstaan.

Toename
De vraag naar beveiligers is de afgelopen twee jaar flink opgelopen. Waar begin 2018 nog zestig vacatures openstonden in regio, is dat aantal inmiddels dus meer dan verdubbeld. Met name bedrijven en overheidsorganisaties zijn op zoek naar beveiligers. Ook veel winkels zoeken professionele krachten die zorgen voor de veiligheid.

Concurrentie en vergrijzing
Volgens het UWV zijn er verschillende verklaringen voor het tekort. Zo zijn er te weinig mensen met de benodigde diploma's. Voor kandidaten die wel beschikbaar zijn, moeten werkgevers flink concurreren. Ook diensten als de politie en defensie hebben hier last van. Daarnaast speelt de vergrijzing een rol: veel beveiligers stoppen binnen nu en twee jaar met werken. Verder zijn de eisen toegenomen. Zo moeten beveiligers vaker receptietaken uitvoeren en de Engelse taal beheersen.

Aanpak
Bedrijven en werkbegeleiders proberen het tekort op meerdere manieren te bestrijden. Zo bieden werkgevers steeds vaker een vast contract aan. Ook worden er meer uren aangeboden aan beveiligers. Verder proberen bedrijven vaker zij-instromers op te leiden. Met een lessenpakket worden mensen uit een ander vakgebied klaargestoomd voor het beroep van beveiliger.

Laat je reactie achter