Regio bereidt zich voor op economische dip

De hightech-regio Eindhoven draait economisch al jaren als een tierelier. Toch bereiden bedrijven en regiogemeenten zich voor op economische tegenspoed.
'Je moet het dak repareren als de zon schijnt', zegt wethouder Economie Stijn Steenbakkers. Hij benadrukt samen met Brainport Development-directeur Paul van Nunen het belang van een goede voorbereiding voor economisch mindere tijden.

De komende periode gaan overheden en werkgevers in de regio hierover nadenken. 'Denk bijvoorbeeld aan de deeltijd-WW, waar bedrijven in de regio baat bij hadden tijdens de laatste crisis. Ze hoefden daardoor soms geen mensen te ontslaan, die ze na de crisis toch weer nodig zouden hebben', aldus Paul van Nunen.

'Je moet het dak repareren als de zon schijnt'

Stijn Steenbakkers, wethouder Economie

Een directe aanleiding is er nu niet. Het gaat economisch namelijk nog steeds heel goed met de regio Eindhoven. Steenbakkers: 'Eerst kwam de economische groei nog bijna uit op vijf procent. Nu ligt dat iets lager, maar nog steeds zo'n drie procent. Toch kan kat zomaar veranderen. Er is ook onzekerheid. Over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de aankomende Brexit.'

Vooral bedrijven in de regio merken het snel, als het economisch minder gaat. 'Hightech-bedrijven pikken die signalen vroeg op. Dan moeten we voorbereid zijn', aldus Steenbakkers.

Regiodeal
Brainport Development presenteerde dinsdagavond nieuwe cijfers over de investeringen die er tot nu toe zijn toegezegd om het vestigingsklimaat van de regio te verbeteren. In de regiodeal zegden de rijksoverheid en regiopartijen samen 370 miljoen euro toe, voor onder meer betere sport- en cultuurvoorzieningen en het aantrekken van meer technisch talent. Inmiddels is 232 miljoen euro daarvan toegezegd. Dat geld landt bijvoorbeeld bij veelbelovende innovaties en wetenschappelijk onderzoek, zwembad de Tongelreep, een designmuseum of een Urban Sports Park.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen