Stankoverlast slachthuis Geldrop valt mee, wel extra eisen voor bedrijf
Het valt mee met de stankoverlast die het slachthuis van de Pali Group in Geldrop veroorzaakt. Maatregelen aan de schoorsteen van het bedrijf zijn niet nodig, zo blijkt uit onderzoek. Wel wil de gemeente het bedrijf dwingen de overlast terug te dringen.
De gemeente liet het onderzoek uitvoeren, na vele klachten van bewoners over stank. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant constateert nu dat er weliswaar geurhinder is, maar niet ernstig. Ook komt de stank niet van de grote schoorsteen van het slachthuis, zoals eerder wel werd vermoed.
Openstaande deuren
Waardoor dan wel? Door openstaande deuren. De deuren van het slachthuis staan bijvoorbeeld open als er slachtafval wordt afgevoerd. Op die momenten komt de lucht vanuit het slachthuis naar buiten.
De Pali Group voldoet momenteel aan alle normen. Wel worden de regels waaraan het slachthuis zich moet houden strenger. Voor 1 juli moet het bedrijf een nieuwe vergunning aanvragen om haar werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
Nieuwe eisen
Bij die nieuwe vergunning wil de gemeente Geldrop-Mierlo meer specifieke eisen stellen, bijvoorbeeld als het gaat om het deurbeleid en het afvoeren van slachtafval. “We weten nu beter waar het probleem zit. We gaan de vergunning daar ook op aanpassen. Dat is ook goed voor de Pali Group. Nu weten ze beter hoe ze de overlast kunnen voorkomen”, reageert wethouder Marc Jeucken.
Mogelijkheden voor uitbreiding
De Pali Group heeft de mogelijkheid om nog flink uit te breiden. Jaarlijks zouden er 700.000 varkens mogen worden geslacht in het slachthuis. Momenteel slacht het bedrijf ‘slechts’ 500.000 varkens per jaar.
Aan het onderzoek van Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant deden bijna 150 omwonenden mee. Er is hierbij gekeken naar een gebied binnen een straal van zo’n 350 meter van het slachthuis. Er zijn geen aanwijzingen dat de geur schadelijk is voor de gezondheid.
Laat je reactie achter