Larissa Gomes Meyer

Reden bestuurscrisis Waalre voorgoed begraven met eindrapport

De raad van Waalre gaat niet meer horen hoe de ruzie tussen de burgemeester en wethouders in is begonnen of überhaupt waar het om draaide. In zijn eindrapport laat waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer het bewust in het midden.

Het zou volgens de plaatsvervangende burgemeester door de feiten zijn achterhaald. Het college is al opgestapt en het is daarom niet meer belangrijk. “Het is olie op het vuur gooien, in plaats van op de golven.”

Oud zeer
Zeven weken loopt Boelhouwer nu rond op het gemeentehuis in Waalre. Met als opdracht orde op zaken te stellen én de problemen te onderzoeken. Maar zijn eindrapport blijft dus bewust vaag, waarbij iedereen een beetje de schuld krijgt.

Toen hij aan zijn taak begon, had Boelhouwer nooit verwacht dat de crisis zo’n grote omvang zou hebben. Het vertrek van het college van B&W zag hij ook niet aankomen. Hij vindt het een nobele stap van ze, maar daarmee is het probleem nog lang niet opgelost. Het enige dat Boelhouwer dus concreet als oorzaak benoemt, is het onderlinge geruzie van de gemeenteraad.

Oproep inwoners
Een zware taak om dat op te lossen. Boelhouwer roept de inwoners op om actiever met de politiek van hun gemeente bezig te zijn en te kijken naar de raad en waar je op stemt. Er is een frisse blik nodig. Al vindt hij het wel al een goed teken dat de raad samen op zoek gaat naar nieuwe wethouders. Toch moet hij het nog even zien hoe dat gaat lopen. Boelhouwer: “The proof of the pudding is in the eating. Dus mensen kunnen het wel zeggen, maar het wordt pas echt werkelijkheid als zij zich ook daarnaar gaan gedragen.”

Het verleden is voorbij en Boelhouwer wil alleen nog maar naar de toekomst kijken. Het belang van Waalre is waar het uiteindelijk om gaat.

Laat je reactie achter