Record voor Eindhoven: 3000 extra woningen in één jaar

In Eindhoven is dit jaar een recordaantal woningen opgeleverd. De teller staat op bijna 3000.
Zo werden er woningen opgeleverd in de voormalige Philips Bedrijfsschool aan de Frederiklaan, het oude TD-gebouw aan de Edenstraat, tijdelijke studentenunits bij de Berenkuil, de nieuwe Onyx-toren aan de Mathildelaan en honderden huizen in onder meer de wijken Woensel-West en Meerhoven.

Bouwoffensief
Steeds meer studenten, internationals, arbeidsmigranten en andere werknemers zoeken dringend woonruimte in Eindhoven. Daarom startte de gemeente in 2017 een bouwoffensief. Door bijvoorbeeld procedures te versnellen kunnen ontwikkelaars eerder bouwen. Daarnaast krijgen bouwprojecten met woningen waar veel behoefte aan is voorrang, en benadert de gemeente projectontwikkelaars actief om meer haast te maken met allerlei papieren en vergunningen.

"Druk op woningmarkt is enorm" 
“Het heeft gewerkt. We zitten nu op een productie die hoger is dan Den Haag en vergelijkbaar met Utrecht, steden die een stuk groter zijn. Het is nodig, want ik hoor de meest schrijnende verhalen van mensen die dringend een woning zoeken in de stad. De druk op de woningmarkt is ook enorm. Om mensen te kunnen helpen, en de ongekend hoge prijzen te laten zakken, moeten we veel blijven bouwen”, zegt wethouder Wonen en Wijken Yasin Torunoglu.

Behoefte aan goedkope en middeldure woningen
Ook voor de komende jaren verwacht de gemeente dat er jaarlijks minimaal 3000 woningen bijkomen. Bouwprojecten die in de pijplijn zitten zijn bijvoorbeeld woontorens op het Stationsplein, Marconiplein en op Strijp-S. Daarnaast wordt er veel bijgebouwd op het VDMA-terrein aan de Vestdijk en het gebied tussen de Witte Dame en het Philips Stadion. Torunoglu: “Er is vooral behoefte aan goedkope en middeldure huizen en appartementen. We willen dat 75 procent van de nieuwe woningen in deze categorie valt. Dat is in 2019 gelukt, en dat willen we vasthouden de komende jaren.”

Stikstof
Dit jaar lagen veel bouwprojecten stil, vanwege een uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Die bepaalde dat natuurgebieden worden beschadigd door de uitstoot van stikstof. Ook allerlei bouwprojecten dragen bij aan die uitstoot. Volgens Torunoglu heeft Eindhoven daar voorlopig geen last van. Eerder kondigde hij al aan dat bouwprojecten gewoon kunnen worden voortgezet. "Alleen het projecten District E heeft vertraging opgelopen. Daar bekijken we nog hoe het project door kan gaan, met minder uitstoot van stikstof."

Decennialang lag de gemiddelde bouwproductie in Eindhoven op zo’n 1000 woningen per jaar.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen