Ratha Yatra-festival keert terug: 'Een feest voor iedereen'
Hindoefestival Ratha Yatra keert voor het eerst sinds corona weer terug in de Eindhovense binnenstad. De traditionele Indiase openkarrenoptocht trok ieder jaar veel bekijks met gasten uit binnen-en buitenland. "Wat we het meeste gemist hebben is het vormen van een eenheid. Iedereen is welkom."
Sonny Khusial, een van de organisatoren, kan niet wachten tot het zaterdag 28 mei is, de dag van het cultuurfestival. "We zijn heel blij Ratha Yatra weer op te kunnen voeren. Het samenzijn, het vieren, het contact met mensen: we hebben het zó gemist."
In 2007 werd het eerste Ratha Yatra-feest georganiseerd in de Lichtstad. Sindsdien vond het feest elk jaar onafgebroken plaats, op de twee coronajaren na. De organisatie in Eindhoven besloot toen geen alternatief te bedenken voor het festival, iets wat ze in steden als Den Haag en Rotterdam wel deden.
Iedereen is welkom
Niet alleen Indiërs, maar ook Nederlands kwamen voorgaande jaren vanuit het hele land naar de oude Ratha Yatra-edities in Eindhoven. Zelfs vanuit België en Engeland kwam er bekijks, vertelt Khusial. "Dat is ook de boodschap die we willen aandragen met het festival: eenheid, verbinding en vrede. Het feest is dan ook voor iedereen."
We maken er met iedereen een écht feestje van
Organisator Sonny Khusial
Feest ter ere van de Heer
Het Ratha Yatra festival vindt jaarlijks plaats in meer dan honderd grote steden over de hele wereld. Het beeld van de Heer Jagannatha, een verschijningsvorm van de Hindoeïstische god Krishna, wordt op een versierde kar rondgereden, geplaatst op een tempel. De kar wordt getrokken door mensen zelf.
Khusial spreekt vol lof over "het mooiste feest wat er is". Ook dit jaar belooft het weer een memorabele dag te worden. "We beginnen traditiegetrouw op het Trudoplein, en gaan vervolgens zingend en dansend de straat op. Na een route door de binnenstad eindigt de optocht op het 18 Septemberplein, waar we een groot feest vieren met Indiase muziek en gratis maaltijden. We maken met iedereen er een écht feestje van."
In het begin vertrekt de kar met zo'n honderd man, maar daar kunnen mensen zich gaandeweg de optocht vordert aan toe voegen.

Sonny Khusial
Sommige buurten in Eindhoven bestaan bijna volledig uit Indiase gezinnen. Tussen 2012 en 2017 is het aantal Indiase immigranten verdubbeld tot ruim 8600 per jaar. Het gaat voornamelijk om kennismigranten, relatief hoog opgeleid personeel in de technische- en ICT-branche.
Laat je reactie achter