Gebed in moskee Studio040

Ramadan, nu thuis en via livestream: "Het is niet anders"

De Ramadan begint dinsdag. Normaal een periode van samenkomst. Nu is dat anders. "Iedereen beleeft het thuis. Wel bidden we samen via de livestream", zegt Ali Asnan van de Eindhovense Fatih Moskee.

Door alle coronamaatregelen is samenkomst niet verantwoord, vindt Asnan. Daarom is er tijdens de vastenmaand alleen een imam in huis, die de gebedsdienst voor camera's leidt. "Hij reciteert uit de Koran. Bezoekers kunnen hem thuis volgen. En dat doen we iedere dag tijdens de Ramadan."

Smeekbede
Bidden gebeurt dan digitaal, maar veel is ook door de omstandigheden afgeblazen. Zoals de gezamenlijke iftar in de Fatih Moskee, de maaltijd na zonsondergang. Hetzelfde geldt ook het avondgebed. Asnan: "Wel hebben wel tegen iedereen gezegd om de smeekbedes niet te vergeten, dat deze crisis maar weer snel voorbij mag zijn."

Verbondenheid
De moslims binnen de gemeenschap rond de Fatih Moskee zien elkaar nu niet vaak meer. Toch helpen digitale middelen om met elkaar verbonden te blijven. "Via Whatsapp-groepen blijven we in contact. Ondertussen wachten we gewoon tot er weer meer kan en mag."

De Ramadan duurt tot en met 12 mei.

Laat je reactie achter