Studio040 SCREEN

Raadslid Schreurs blijft weg wegens ‘verkrachting van democratie’

Onafhankelijk raadslid Mary-Ann Schreurs laat weten de eerst volgende raadsvergadering niet bij te wonen. Volgens Schreurs laat de gemeenteraad het na haar democratische taak te vervullen om het stadsbestuur, en specifiek burgemeester Jorritsma, te controleren.

In plaats van de macht te controleren zou de raad juist haar positie misbruiken door de burgemeester de hand boven het hoofd te houden. En dat is in tegenspraak met het democratisch proces, vindt Schreurs. En daarom blijft Schreurs de eerstvolgende raadsvergadering weg. "Uit protest tegen de continue verkrachting van de democratie in Eindhoven", schrijft het raadslid. 

Behalve dat Schreurs de eerst volgende raadsvergadering wegblijft, laat ze ook weten voortaan het begin van de raadsvergaderingen weg te blijven. “Om precies te zijn [bij] het onderdeel waarin wij geacht worden stil te staan bij het feit dat wij in een democratie leven en ons daarover verheugen, aanwezig zijn. Dat is te hypocriet en voor hypocrisie heb ik geen aanleg”, schrijft Schreurs daarover.

De brief van Schreurs is het resultaat van de avondklokrellen en meer specifiek de reactie van burgemeester Jorritsma daarover. Jorritsma sprak bij het aanblik van de schade van de rellen, over een ‘burgeroorlog’ – iets dat vervolgens breed werd uitgemeten in de pers en dat hem zowel vanuit de politiek als de pers op kritiek kwam te staan. Jorritsma weigerde echter zijn woorden terug te nemen.

Motie van afkeuring
Bij het debat over de woordkeuze van de burgemeester, schaarde het grootste deel van de gemeenteraad zich achter de burgemeester toen Schreurs en de LPF een motie van afkeuring indienden. Daarmee kweten de andere fracties zich volgens Schreurs van hun democratische taak om het stadsbestuur te controleren.

Appjes
Daarnaast steekt het Schreurs dat de gemeenteraad zich bij andere heikele dossiers op eenzelfde manier opstelde, zoals bij de appjes die Jorritsma verstuurde naar raadsleden, over de LPF.

Schreurs laat daarbij weten stappen naar de rechter te overwegen omdat volgens het raadslid de belangen van de burger door het stadsbestuur niet gediend worden.

Laat je reactie achter