Stadhuis Eindhoven Studio040 / Alain Heeren

Raad Eindhoven stemt motie over racisme weg

De gemeenteraad van Eindhoven heeft dinsdagavond tegen een motie gestemd van de LPF en het OuderenAppel, waarin werd gevraagd om uit te spreken dat Eindhovenaren geen racisten zijn.

In de motie werd verwezen naar de discussies over racisme. Volgens de indieners van de motie worden er de afgelopen tijd ‘vergaande beweringen’ gedaan over het ‘vermeende racistische karakter van onze samenleving’.

De partijen vinden dat Eindhoven en haar burgers dit stempel niet verdienen en vroeg aan de gemeenteraad om uit te spreken dat Eindhovenaren geen racisten zijn en Eindhoven geen racistische stad is.

Door ruime meerderheid weggestemd
De motie kon op weinig steun rekenen van de andere fracties. Naast de indieners stemden ook de fracties De Leeuw en Schreurs voor de motie. Daarmee is kreeg de motie zes stemmen voor en 39 tegen.

Volgens verschillende raadsleden die tegen de motie stemden is het ‘nu niet het juiste moment’ voor de motie, gezien de huidige maatschappelijke discussie over racisme.

Verwijdering tussen partijen
De stemverhoudingen laten zien dat de kloof tussen de LPF en de andere partijen in de Eindhovense gemeenteraad wordt vergroot. Eerder spraken 50Plus, Christenunie, D66, PvdA, Groenlinks, VVD, CDA, SP, DENK en Leefbaar Eindhoven hun ongenoegen uit over een ‘gebrek aan fatsoen’ door de LPF.

Dat gaat over uitingen die de LPF doet op sociale media. Zoals deze poster die de LPF plaatste van Jorritsma en Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afryie. "Sommige raadsleden lopen hier al anderhalf jaar anderen zwart te maken, dit is het zoveelste voorbeeld", zei Henk Jager (ChristenUnie) eerder. Ook een tweet waarin LPF-raadslid Tjerk Langman Eindhoven vergelijkt met Pyongyang, vond Jager te ver gaan.

Motie in de Staten
Het wegstemmen van de motie in Eindhoven staat in contrast met een vergelijkbare motie van de PVV die afgelopen week is aangenomen in de Brabantse Provinciale Staten. Daarin werd uitgesproken dat Brabanders geen racisten zijn.

Dit leidde tot verbaasde reacties op social media, onder andere van mensen die zich afvragen of de politiek niets beters te doen heeft en van mensen die zich afvragen welke problemen nog meer op te lossen zijn met een vergelijkbare motie.

Laat je reactie achter