Publieksverbod bedreigt sportclubs vooral op lange termijn

Gemengde reacties dinsdag op het kabinetsbesluit om publiek de komende tijd te weren van de sportvelden. Vormen de clubs wel zo’n besmettingsrisico, als gesteld wordt? Dat vragen sommige verenigingen zich af.

Bij het Geldropse R.K.S.V. Braakhuizen zagen ze de bui al een beetje hangen, de laatste weken. Publiek dat na de wedstrijd de kantine induikt, zichzelf volgiet met alcohol en dan tegen elkaar aankruipt, laat zich maar moeilijk dresseren. “Onze barmedewerkers spreken de mensen er op aan, maar dat wordt lastiger naarmate er meer drank in gaat” , legt vice-voorzitter Theo van Leeuwen van de Geldropse amateurclub uit. “Dan moet je eigenlijk beveiligers gaan inzetten om mensen te corrigeren. Rond de wedstrijd loopt het meestal wel los. Maar na afloop en zeker bij slecht weer, dan is die anderhalve meter heel lastig te controleren. Ook met de extra tent-ruimte die we hier hebben geregeld. En dan moet het najaar met het grote gesnotter nog beginnen.” 

Bewijs ontbreekt
Minder begrip voor het publieksverbod is er bij profclub FC Eindhoven. “Het voelt heel zuur”, stelt algemeen directeur Justin Goetzee. “We hadden het idee dat we het hier goed voor elkaar hadden. Iedereen hield zich goed aan de regels, het draaiboek werkte zoals het bedoeld was. En dan dit. Natuurlijk: volksgezondheid staat ook bij ons voorop, maar ik heb nog geen bewijs gezien waaruit blijkt dat de stadions zo’n besmettingshaard vormden. En waarom mag een pretpark nog steeds publiek ontvangen en wij niet meer? Als iemand ons dat kan uitleggen, dan snappen we het misschien.”

Desastreus
Begrip of niet… de clubs zullen het voorlopig zonder publiek moeten doen. Voor de korte termijn is dat volgens hen financieel nog wel te dragen. De gevolgen op langere termijn zien er veel slechter uit. “Sponsoren die zelf ook in problemen zitten, bezuinigen vaak als eerste op hun reclamebudget, zeker als hier geen volk meer komt. De maandenlange stilstand voor de zomer heeft ons ook al jeugdleden gekost, die andere hobby’s zijn gaan opzoeken. Is die eenmaal gevonden, dan zijn wij ze kwijt. En die lege kantine is financieel de grootste schadepost. Die vormt normaal de grootste inkomstenbron voor ons.”

Waarom mag een pretpark nog wel publiek ontvangen en wij niet? Leg mij dat eens uit!

• Justin Goetzee, directeur FC Eindhoven

Ook bij FC Eindhoven vreest men de gevolgen voor de langere termijn: “Onze seizoenkaarthouders en sponsoren hebben natuurlijk niet betaald om voor een dicht hek te staan. Voor drie weken krijg je ze dat nog wel uitgelegd, maar als het veel langer gaat duren, niet meer natuurlijk.”

Laat je reactie achter