PSV Media

PSV en ASML breiden samenwerking uit: ‘Veel winst te behalen met data-analyse’

PSV en ASML breiden hun samenwerking uit. Dat doen de partijen onder meer door een uitgebreide ASML-lounge in het Philips Stadion. Daarnaast gaat ASML de voetbalclub helpen op het gebied van data-analyse.

Die samenwerking op het gebied van data, loopt al een tijdje. Daarbij heeft de ‘sport science staf’, van PSV samen met data-analisten van de chipmachinemaker een model ontwikkeld waarmee PSV informatie die wordt verzameld tijdens trainingen en wedstrijden, kan omzetten in concrete trainingsvormen.

Het is de bedoeling dat die samenwerking verder wordt uitgebouwd. “Het meest belangrijke en onverwachte dingen die we hebben ontdekt, is hoeveel ongebruikte waarde er nog zit in de wereld van voetbalanalyse”, laat Diederick Edel van ASML weten.

“Er ligt zoveel data voor het oprapen, er zijn zoveel kansen en er is zoveel kennis aanwezig bij de coaches, dat ik denk dat er nog veel winst te behalen valt met data-analyses om de wereld van het voetbal te verbeteren”, aldus Edel.

Terabytes aan data
ASML is bovendien bij uitstek de juiste partner om PSV daarbij te helpen, omdat het bedrijf zelf veel werkt met data. “We werken met grote datasets. Onze machines genereren terabytes aan data elke dag. Wij ontsluiten de waarde van die ruwe data en zetten het om in kennis die gebruikt kan worden voor ASML.”

“De expertise die ASML op dat vlak bezit, is enorm en uniek in de wereld”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands over de technologische expertise van ASML. “Op en naast het voetbalveld profiteren wij, de staf en spelers van deze kennis en wij zijn er van overtuigd dat deze in de toekomst van nog veel grotere waarde voor PSV en de gehele maatschappij gaat zijn. Het partnership met ASML is van enorme waarde voor ons. De steun en betrokkenheid die wij vanuit het bedrijf ervaren is prachtig.”

Laat je reactie achter