PSV Media

PSV-clubicoon Willy van der Kuijlen overleden

Clubicoon van PSV Willy van der Kuijlen is overleden. 'Mister PSV' is 74 jaar geworden.

'Geen enkele speler zal de prestaties van Van der Kuijlen bij PSV ooit evenaren. De spits is en blijft voor altijd topscorer van PSV en de eredivisie', schrijft PSV op haar website.

De Helmonder schoot 308 keer raak in het shirt van PSV. Achttien seizoenen lang en 528 competitiewedstrijden kwam hij uit voor de Eindhovense club.

Geen enkele speler zal de prestaties van Van der Kuijlen bij PSV ooit evenaren

• Verklaring PSV

Talent

Van der Kuijlen groeide op in Helmond, waar hij op jonge leeftijd furore maakt in het eerste elftal van HVV. Begin jaren zestig scoorde hij volop voor de eersteklasser. Zijn vader raadt hem aan om te stoppen met zijn opleiding tot tegelzetter en te proberen geld te verdienen als profvoetballer. Kort daarop willen veel clubs hem vastleggen, maar het talent kiest voor PSV.


Topscorer
Bij PSV scoort Van der Kuijlen vaak. In 1966, 1970 en 1974 wordt hij topscorer van de eredivisie.  Maar het huwelijk tussen Van der Kuijlen en PSV is niet altijd gelukkig. Hij heeft soms moeite met de hoge verwachtingen en hij botst meer met trainers. De komst van coach Kees Rijvers begin jaren zeventig doet de aanvaller goed. Hij geeft Van der Kuijlen het vertrouwen dat hij nodig heeft. Naast de Zweed Ralf Edström maakt Van der Kuijlen furore. In vier seizoenen scoort hij 106 keer.

PSV Media

Bescheidenheid

Real Madrid had interesse in de aanvaller, maar Van der Kuijlen bleef liever in Eindhoven. Zijn bescheidenheid stond ook zijn interlandcarrière in de weg. Hij komt in aanvaring met ‘de jongens uit Amsterdam’. In 1974, als Nederland in West-Duitsland het WK speelt, bedankt hij voor de eer. Uiteindelijk speelt hij zelfs geen enkel groot toernooi.


Europees succes

In totaal speelt hij 'slechts' 22 interlands en maakt hij zeven doelpunten in het Oranje-shirt. Bij PSV behaalt hij internationaal wel successen. Onder zijn aanvoerderschap wint PSV in 1977 de UEFA Cup, de eerste Europese trofee voor de Eindhovense club. In de finale wordt SC Bastia met 3-0 opzij gezet.

Laat je reactie achter