Foto buitenkant Evoluon Studio040

Provinciale politici op de bres voor designcentrum Complex

De Brabantse oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks willen dat gedeputeerde Wil van Pinxteren zich hard gaat maken om een nationaal designmuseum naar Eindhoven te halen.

Ze dienen daarvoor vrijdag een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Eerder gaf de gedeputeerde nog aan dat hij bereid was 1 miljoen euro uit te trekken voor Complex.

In de begroting van het ministerie van OC&W is geld vrijgemaakt voor een nationaal designcentrum. Eindhoven had hiervoor gelobbied in de hoop dat dat centrum in Eindhoven gevestigd zou worden. De Raad voor Cultuur kwam onlangs echter met een vernietigend oordeel over de Eindhovense plannen. Daardoor ziet het ernaar uit dat het centrum in Amsterdam komt, onder leiding van Waag Society.

De Brabantse partijen openen de discussie omdat ze denken dat er nog ene kans is om het tij te keren. “Het gaat nog om een advies van de Raad voor Cultuur, dat hoeft de minister niet over te nemen”, zegt D66-statenlid Ine Meeuwis. “Ook in verband met de gewenste geografische spreiding van het BIS-geld (in totaal bijna 200 miljoen).  Nu belandt 85 miljoen in Amsterdam.”

Laat je reactie achter