advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040 / Alain Heeren

Protest tegen Zwarte Piet, veel politie op de been

Op het Eindhovense Stadhuisplein hebben zaterdagmiddag zo'n vijftig anti-Zwarte Piet demonstranten actie gevoerd.

De demonstratie is een initiatief van Kick Out Zwarte Piet en Eindhoven Kan Het.  Met spandoeken en borden uitten actievoerders hun onvrede over de in hun ogen 'racistische uiterlijk' van de hulp van Sinterklaas. Ook waren er toespraken, gedichten en muziek op een klein podium. Zo spraken er mensen die zeggen te zijn uitgescholden voor Zwarte Piet.

Actie elders verboden
Burgemeester Jorritsma stond de demonstratie alleen toe op het Stadhuisplein. Hiermee wilde hij de veiligheid en openbare orde bewaken. Vorig jaar liep een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet tijdens de intocht van de Sint uit op rellen. Tegendemonstranten bekogelden actievoerders met blikjes bier. Dat gebeurde op het bordes van de Catharinakerk, op de route van de intocht.

Veel agenten
Er was zaterdagmiddag veel politie op de been in de Eindhovense binnenstad. Er werden geen tegendemonstranten gesignaleerd. De datum voor het protest was bewust gekozen: het is de dag dat ook er ook Zwarte Pieten door het centrum trekken tijdens de jaarlijkse Pietenparade.

Laat je reactie achter