Proef waarbij jongvolwassen in armoede geld krijgen van gemeente pakt goed uit
Gemeente Eindhoven kijkt tevreden terug op het eerste proefjaar van Bouwdepot. Dat is een programma waarbij jongvolwassenen met complexe problemen financiële steun krijgen van de gemeente.
De jongeren hebben een onveilige thuissituatie of zijn dakloos. Daarnaast hebben ze vaak ook nog andere problemen zoals mentale of fysieke klachten, jeugdtrauma’s en studieachterstanden. Ook kampten alle jongvolwassenen die meededen aan het programma met geldproblemen. Het gaat om mensen tussen de 18 en 21 jaar oud, die geen steun krijgen van hun ouders, en door hun leeftijd ook geen aanspraak maken op een volwassenensalaris of -uitkering.
Het Bouwdepot-programma kwam van de grond omdat Eindhoven wilde zien of de situatie van de jongeren, als ze een stabiele financiële situatie zouden hebben, zou verbeteren.
Schulden
De opzet van het programma lijkt een jaar na dato te slagen, zo blijkt uit een rapport. “Het eerste geld wordt veelal uitgegeven aan boodschappen, schulden of kleren. Daarna worden stappen gezet. Schulden worden afbetaald, er wordt verhuisd en de strijd met fysieke en mentale klachten wordt aangegaan”, zo staat te lezen in het rapport.
“Er is ruimte om andere keuzes te maken, een andere baan of opleiding te zoeken, een nieuwe hobby te ontdekken of geld opzij te leggen om te sparen”, zo klinkt het. De financiële stabiliteit bij de jongvolwassenen brengt rust en zorgt ervoor dat jongeren beter in hun vel zitten en meer tijd en energie overhouden voor ontspanning, zo zien de onderzoekers.
Goede cijfers
Ook uit de cijfers blijkt dat de stabiliteit positieve effecten heeft voor de Bouwdepot-deelnemers. Ruim 80 procent woon na een jaar zelfstandig, tegenover 60 procent bij de start. Meer dan 30 procent van de deelnemers heeft een voltijdbaan na een jaar, terwijl dat voor de start van het programma slechts een kleine 9 procent was. Daarnaast had zo’n 70 procent van de deelnemers schulden bij de start van het programma, een jaar later was dat gedaald naar 43 procent.
Aan het programma deden 30 jongvolwassenen mee maar het rapport werd om onduidelijker redenen gebaseerd op 24 van de 30 deelnemers. Dat de deelnemende jongvolwassenen blij waren met het experiment wordt duidelijk uit het gemiddelde cijfer dat het programma krijgt: een 9,2 op een schaal van 10.
Positief
Armoede-wethouder Saskia Lammers laat weten blij te zijn met de resultaten. “Door financiële stabiliteit en begeleiding te bieden, kunnen jongeren zelf keuzes leren maken en zich op hun toekomst richten. Dat vraagt om werken vanuit vertrouwen, ruimte geven om te leren en te ontdekken. We zijn blij dat de jongeren die aan het onderzoek deelnamen zo positief zijn over het Bouwdepot. We starten dan ook met een nieuwe groep jongeren, om goed inzicht te krijgen in de effecten van deze aanpak, en denken na of deze aanpak ook voor andere doelgroepen kan werken."
Eindhoven was de eerste gemeente die de Bouwdepot-proef uitvoerde maar het initiatief wordt nu ook in andere gemeenten uitgerold. Strikt gezien is de proef overigens volgens de Participatiewet onwetmatig. Daarom wordt de proef gedoogd door het rijk.
Laat je reactie achter