advertentie Banner Profile Mekkes

Freekje Groenmans

Proef met elektrische afvalwagen

In Eindhoven en Geldrop-Mierlo rijdt vanaf begin volgend jaar een elektrische afvalwagen rond.

Het gaat om een proef. Afvalbedrijf Cure zet daarbij een wagen in van het Eindhovense bedrijf VDL. Onderzoeksinstituut TNO bekijkt hoe de proef verloopt.

De wagen kan vier uur non-stop afval inzamelen. Bij Cure komen er snellaadstations te staan, waarmee de wagen binnen 35 minuten wordt opgeladen. Op die manier kan er de hele dag gereden worden met het elektrische voertuig, als er in de pauze wordt geladen.

Volgens Cure zijn de huidige afvalwagens vervuilend, omdat ze veel korte afstanden rijden en vaak moeten stoppen. Daarmee zorgen ze voor veel CO2-uitstoot. De elektrische wagen is veel schoner en stil. 'We willen de kwaliteit van de leefomgeving in ons inzamelgebied zo hoog mogelijk houden. Dat vraagt om innovatieve oplossingen. Eerder hebben we geïnvesteerd in wagens op waterstof, die nu in regio Eindhoven rondrijden. We kijken er naar uit om nu ook ervaring op te doen met het elektrisch ophalen van afval', zegt Frans van Strijp van Cure.

VDL maakt bij de productie gebruik van de kennis die het bedrijf heeft opgedaan bij de ontwikkeling van elektrische stadsbussen. 

Laat je reactie achter