Vesteda

Primeur voor Eindhoven: eerste bewoner in huis uit 3D-printer

De eerste huurder van een huis dat gemaakt is met een 3D-betonprinter krijgt vrijdag de sleutel. Het huis is gebouwd in de wijk Bosrijk in Meerhoven.

De techniek voor 'project Milestone' is ontwikkeld aan de TU Eindhoven: een computer zorgt dat de stroken beton precies op de juiste plek en in de juiste dosering worden neergelegd. Een  huis hoeft daardoor niet meer rechthoekig te zijn, maar kan meer natuurlijke vormen aannemen. 'Als zwerfkeien gaan de woningen op in de bosrijke omgeving, alsof ze er altijd al hebben gestaan', beschrijft de verhuurder het beeldend.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het eerste huis al twee jaar geleden zou worden opgeleverd. Het bouwproject krijgt al sinds de aankondiging veel aandacht. Het project is een samenwerking van de TU/e, woningcorporatie Vesteda en de bedrijven Van Wijnen, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos. Het ontwerp van de woningen is van de hand van Houben / Van Mierlo architecten. In totaal komen er in Bosrijk vijf geprinte woningen.

In de volgende woningen wordt de techniek verder verfijnd: het printen van de betonnen vloeren bijvoorbeeld, en een huis met meerdere verdiepingen maken.

Huurder
De afgelopen maanden is gezocht naar de eerste huurder. Die mag een half jaar in het huis wonen voor een huur van €800 per maand. De huurder moet er rekening mee houden dat er af en toe geïnteresseerden een kijkje komen nemen in het innovatieve project. Vrijdag krijgt deze eerste huurder de sleutel.

Laat je reactie achter