Premier reikt erepenning uit aan verzetsman Zwartendijk: 'Hij maakte het verschil'
Demissionair premier Mark Rutte heeft donderdag een bijzondere erepenning uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. De voormalig Philips-directeur wist in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden uit de handen van de nazi's te houden.
Het gaat om de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud. Deze onderscheiding, die werd overhandigd aan de kinderen van Zwartendijk, is de hoogste die door de Nederlandse staat wordt gegeven. In totaal zijn er minder dan 90 van deze onderscheidingen uitgereikt.
Zwartendijk werkte in het begin van de oorlog als plaatsvervangend consul in Litouwen. Daar woonde hij omdat hij dus directeur was van een Philips-vestiging in het land. Als consul verstrekte hij duizenden visa voor Curaçao aan Joodse vluchtelingen. Dankzij die visa wisten duizenden Joden de Holocaust te overleven.
Moedig
Rutte was vol lof over de daden van Zwartendijk. “Het zijn vaak mensen op de achtergrond die het uitzonderlijke doen. Die het verschil maken. Zij zijn het, die bepalen hoe onze geschiedenis eruit ziet. Terwijl zij zelf meestal niet in de geschiedenisboeken belanden. Jan Zwartendijk was zo iemand. Door hem postuum deze penning toe te kennen wil Nederland recht doen aan zijn moed."
Laat je reactie achter