Hanna Geels

PreHistorisch Dorp reconstrueert 3000 jaar oude jurk

Medewerkers en vrijwilligers van het preHistorisch Dorp hebben het afgelopen jaar gewerkt om de oudste jurk van het land, na te maken.

Zeker in tijden van fast fashion gaan kledingstukken doorgaans minder lang mee, maar ook daarbuiten gerekend, is de vondst van een jurk van bijna 2800 jaar oud bijzonder te noemen. Resten van de jurk die bijna drie millennia overleefde werden gevonden in een graf uit de ijzertijd in Uden.

Textiel vondsten uit die tijd zijn een zeldzaamheid in Nederland. Op basis van de gevonden fragmenten konden archeologen de weeftechnieken van die tijd vaststellen, net als de kleur wol waarvan de jurk werd gemaakt: rood en blauw. Het bood medewerkers van het preHistorisch Dorp de gelegenheid een reconstructie te maken van het kledingstuk.

Yvonne Lammers, van het preHistorisch Dorp, is erg blij met de jurk. “Dit was een unieke vondst. Als archeoloog maak je het maar zelden mee dat je op basis van textielresten een kledingstuk kunt construeren, laat staan dat het een wijziging is van het beeld van de kleur kleding die men droeg. Geen aardkleuren, maar felle kleuren die modern ogen.”

19 juni opent het museum een mini-expositie over de reconstrucie van de jurk. De jurk zelf zal vanaf 5 juni te zien zijn in Museum Jan Cunen in Oss.

Hanna Geels

Laat je reactie achter