Winst voor Eindhoven Museum ondanks corona
Eindhoven Museum sluit het jaar af met een positief bedrijfsresultaat. Opmerkelijk omdat de klap van de coronacrisis wel degelijk gevoeld wordt door de museuminstelling.
Eindhoven Museum is onder meer het preHistorisch Dorp. Ook het Museum door de Stad, dat in het kader van het honderdjarig bestaan van Groot Eindhoven gehouden werd, zat onder de vleugel van de instelling.
Het preHistorisch Dorp kende ondanks corona een relatief goed jaar. Ward Rennen, directeur van de instelling, is dan ook tevreden. “We moesten natuurlijk twee maanden dicht. In plaats van zeven waren we maar vijf maanden open. Toch is het aantal gewone bezoekers op peil gebleven. Dit jaren waren het er 31.000, tegenover 40.000 vorig jaar, toen we wel de volle zeven maanden open waren.”
De directeur kijkt om het relatief hoge aantal bezoekers te verklaren, naar het karakter van het preHistorisch Dorp. “We zijn natuurlijk een openluchtmuseum. Veel mensen gingen niet weg deze zomer en zochten voor veilige activiteiten buiten de deur. Ik kan me voorstellen dat een openluchtmuseum, met alle ruimte die hier is én in de buitenlucht, een aantrekkelijk uitje is.”
Schoolreisjes
Niettemin had de coronacrisis een niet te missen effect op de andere bezoekers van het museum. “Vorig jaar waren er 16000 bezoekers die met een schoolreisje hierheen kwamen. Dat waren er dit jaar maar 3300, dus daar is de voornaamste terugloop aan te wijzen.”
We moeten een deel van de overheidssteun misschien terugbetalen
Ward Rennen, directeur Eindhoven Museum
Overheidssteun
En dat komt terug in het financiële plaatje van de cultuurinstelling. “We lopen 150.000 tot 200.000 euro aan inkomsten mis”, zegt Rennen. Die winst kon echter niet behaald worden zonder overheidssteun. “We hebben gebruik gemaakt van verschillende overheidsregelingen zoals NOW 1 en 2. Daarbij krijgen we natuurlijk subsidie van gemeente Eindhoven en hebben we ook geld gekregen van het Mondriaan Fonds. Zonder die inkomsten hadden we geen positief resultaat kunnen krijgen.”
Mes in de begroting
Maar dat is dus wel gebeurd. Niet in de laatste plaats omdat het museum zelf meteen bij de aanvang van de crisis het mes in de begroting zette. “We hebben een aantal budgetten flink verkleind”, zegt Rennen. “Nog voordat bekend werd dat er steunpakketten zouden komen vanuit de overheid hebben we bijvoorbeeld de budgetten voor marketing en programmering gekortwiekt. Daarnaast hebben we de contract beëindigd van zes seizoenskrachten die in die tijd nog in hun proeftijd zaten. Dat is niet leuk om te doen, maar het was noodzakelijk. Gelukkig hebben we enkele van die mensen in de zomer nog wel
voor ons kunnen laten werken.”
Al bij al is de situatie van Eindhoven Museum positief. “Ik maak me over het voortbestaan van de instelling geen enkele zorgen. Dat we aan het eind van het jaar wat overhouden is ook goed nieuws. Ook omdat de gevolgen van de crisis zich ook volgend jaar nog zullen laten voelen.”
Prima maanden
Hoe groot precies dat positieve bedrijfsresultaat is, kan Rennen nog niet zeggen. “De kans is dat we van de overheidssteun nog wat moeten terugbetalen. We hebben gebruik gemaakt van de NOW-regeling, maar we hebben in de zomer prima maanden gedraaid. Hoe dat zich precies ontwikkeld wordt later pas duidelijk”, aldus de directeur.
Laat je reactie achter