Pop-up lab verzamelt Eindhovense bacteriën

In Woensel-West konden Eindhovenaren hun bacteriën doneren. Niet voor onderzoek of een doktersbezoek, maar voor een muurschildering op het viaduct aan de Vredesoord.

Overbruggen
Het kunstwerk maakt deel uit van het project Overbruggen van de gemeente Eindhoven. Voor het initiatief worden de komende jaren in totaal dertien kunstwerken gemaakt op bruggen, viaducten en in tunnels in Eindhoven Noord-West. Voor de muurschilderingen werkt de gemeente samen met hightech-bedrijven in de regio om te laten zien wat er achter de deuren van deze bedrijven gebeurt.

"Het project Overbruggen staat eigenlijk voor het overbruggen van de creatieve en hightech-industrie", vertelt Pim Bens van het project. "Door de samenwerking kunnen kunstenaars zich laten inspireren door wat er in die hightech-bedrijven gebeurt".

"Door de samenwerking kunnen kunstenaars zich laten inspireren door wat er in die hightech-bedrijven gebeurt"

• Pim Bens

BioArt Lab
Voor dit kunstwerk wordt er samengewerkt met BioArt Laboratories: een organisatie die kunst met biowetenschap combineert. De bacteriën die zij hebben verzameld staan een paar weken op kweek. Door het gebruik van suiker en bouillon krijgen verschillende bacteriën verschillende kleuren. Een kunstenaar kiest er dan een aantal uit en die worden dit najaar dan vergroot verbeeld op het viaduct.

Collecting Cultures
De organisatie is zelf al vijf jaar bezig met het verzamelen van bacteriën met hun project Collecting Cultures. Zo willen ze diversiteit op een unieke manier in beeld brengen. "Iedereen ziet er anders uit, maar ook in onze bacteriën is iedereen uniek", vertelt Roy Celi, die de bacteriën afnam. Maar ook overeenkomsten kunnen ontdekt worden. "Wanneer mensen de vragenlijst invullen, kunnen we bijvoorbeeld zien welke bacteriën alleen voorkomen bij mensen met een hond".

Muurschilderingen
Eerder werden er in het teken van het initiatief al kunstwerken onder de Welschapsedijk en het onder de Anthony Fokkerweg gerealiseerd.

Laat je reactie achter