advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Politiek Waalre: Stijging woonlasten nodig

De inwoners van Waalre gaan vanaf volgend jaar veel meer belasting betalen. Tenminste, dat wil een meerderheid in de gemeenteraad.

Burgemeester en wethouders stellen een verhoging van 7,5 procent voor. Dit is volgens het college nodig om allerlei voorzieningen te kunnen behouden voor Waalre. Dan gaat het om bijvoorbeeld de renovatie van sporthal 't Hazzo en een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren. Ook kunnen met het extra geld tekorten in de zorg aan onder meer gehandicapten en jongeren worden opgevangen. 

Of de gemeente akkoord gaat met een verhoging van 7,5 procent, wordt pas over een paar weken duidelijk. Wel geven diverse fracties in de oppositie en coalitie nu al aan dat het nodig is om de ozb-belasting te laten stijgen. "Het is een aanvaardbare maatregelen. Tenminste, als je de voorzieningen op peil wil houden in het dorp, voor jongeren en ouderen. Dat heeft een prijskaartje", zegt Gerard Lammers van ZW14. Ook coalitiepartij VVD vindt dat. "De uitgaven is de zorg zijn dusdanig, dan dit nodig is. Anders krijg je de gemeentelijke begroting niet meer sluitend", zegt raadslid Daan Damen.


De oppositie kan leven met de verhoging van de lokale lasten. Wel vinden D66, PvdA en ZW14 dat er meer ambities op tafel mogen liggen. Bijvoorbeeld als het gaat om kunst- en cultuur. "De begroting die er nu ligt voor Waalre getuigt van te weinig ambitie. Bijvoorbeeld kunst- en cultuur. Er zijn wel wat subsidies voor evenementen. Maar we moeten verder denken", zegt D66-politicus Floris Schoots. Zijn collega-raadslid Lammers van ZW14 kan dat beamen. "We zijn een rijke gemeente. Onze inwoners hebben over het algemeen een hoge opleiding genoten. Maar het is wel eenzijdig, met veel technisch geschoolde mensen. Als je onze kinderen echt wil laten groeien, dat moet je ze laten ontdekken. Hét platform daarvoor is kunst en cultuur."

Wethouder Van Holstein vindt 't niet verstandig, extra geld voor cultuur. "Als je een sluitende begroting wilt behouden, en toekomstige tegenvallers wil opvangen, dan moet je geen extra geld vrijmaken voor kunst en cultuur."

Over twee weken hakt de gemeenteraad definitief knopen door.

Laat je reactie achter