advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Politiek: studentenkamer minimaal tien vierkante meter

Eindhovense studentenkamers moeten minimaal tien vierkante meter groot zijn. Dat vindt de gemeenteraad. Een voorstel om hier vijf vierkante meter van te maken, haalde het niet.

Een woonruimte, die aan minimale eisen voldoet. Dat is volgens het stadsbestuur een studentenkamer van minimaal tien of veertien vierkante meter. Tien vierkante meter, als er gemeenschappelijke voorzieningen zijn in huis. Veertien als die er niet zijn.

"Het wordt te druk in buurten"
“Met deze regel willen we voorkomen dat er overbewoning ontstaan. Dat het met hele kleine kamertjes te druk wordt in een buurt”, licht wethouder Torunoglu van Wonen en Wijken toe. Toch stuitte dat standpunt op weerstand, van VVD, D66 en GroenLinks. De drie partijen vinden dat vijf vierkante meter de minimale grootte moet zijn. Ook uitten diverse verhuurders en huurders eerder al hun onvrede over een minimum van veertien vierkante meter.

"Kamer vijf vierkante meter is betaalbaarder"
“Als huurders en verhuurders vijf vierkante meter ok vinden, dan moet dan kunnen. De gemeente hoeft dat dan toch niet te verbieden. Een hele kleine kamer kan ook betaalbaarder zijn, en dus gunstig voor startende studenten”, vindt VVD-raadslid Jurie Boon.

Het voorstel van VVD, D66 en GroenLinks kreeg dinsdagavond weinig bijval van de rest van de gemeenteraad. “Ik ben bang dat er met een minimum van vijf vierkante meter straks verhuurders zijn die panden opsplitsen in veel hele kleine kamertjes”, aldus Henk Jager van de ChristenUnie. SP-raadslid Jannie Visscher: “De VVD heeft het vooral over studenten. Maar er zijn ook arbeidsmigranten die in kamers wonen. Als je zo lang moet wonen in kamertje waar je je nauwelijks kunt keren, dan lijkt me dat toch echt niet gewenst.”

Laat je reactie achter