advertentie Banner Siteli

Stockfree images

Politiek wil onderzoek naar lightrail in regio

Er moet een lightrail-netwerk worden uitgerold in de regio. Dat vindt een ruime meerderheid van de Eindhovense gemeenteraad.

Coalitiepartijen VVD, GroenLinks, CDA en PvdA en oppositiefractie D66 willen een onderzoek naar deze manier van openbaar vervoer in de regio. Ook politieke partijen in Helmond hebben oren naar zo’n netwerk.

Lightrail is een soort combinatie van tram, metro en trein. Er kan sneller worden opgetrokken en gestopt bij haltes dan bijvoorbeeld op treinperrons. De rail is vooral geschikt in dichtbevolkt gebied, zoals in de regio Rotterdam-Den Haag.

Volgens de lokale politiek groeit de regionale Brainport-economie snel. In het openbaar vervoer neemt het aantal reizigers met dertig tot veertig procent toe, is de verwachting. Dat heeft vervelende gevolgen voor de bereikbaarheid en dus moet er iets gebeuren, schrijven de fracties. Ook ligt er een opgave om vooral in schoon en slim vervoer te investeren. Daarom zien de partijen in een lightrail-netwerk ‘een kansrijke oplossing om de kern van het stedelijk gebied en de belangrijke woon- en werkgebieden buiten de stad met elkaar te verbinden’.

De fracties willen dus dat het Eindhovense stadsbestuur een onderzoek instelt. Ook zouden burgemeester en wethouders het idee moeten gaan bespreken met de provincie en de rijksoverheid. Dinsdagavond wordt het voorstel besproken in de gemeenteraad.

Laat je reactie achter