Studio040

Politiek Geldrop-Mierlo: Alle druk op Nuenen om distributiecentra tegen te houden

Het gemeentebestuur van Geldrop-Mierlo moet alles uit de kast halen om te voorkomen dat er net over de grens bij Nuenen drie grote distributiecentra komen. Dat eist de lokale politiek.

De acht fracties in de gemeenteraad zijn het er unaniem over eens dat Geldrop-Mierlo de druk op de gemeente Nuenen flink moet opvoeren. De partijen zijn fel tegen de plannen voor een groot logistieke centra op bedrijventerrein Eeneind-West.

'Nuenen wil wel de lusten, niet de lasten'

De gemeente Nuenen wil toestemming geven voor het enorme centrum. Volgens de politieke fracties in Geldrop-Mierlo haalt ‘Nuenen hiermee de lusten naar zich toe, maar legt het de lasten bij de buurtgemeenten neer’.

Verkeersoverlast

De partijen zijn namelijk bang dat de distributiecentra voor veel verkeersoverlast zorgt in hartje Geldrop. Vrachtwagens zouden allemaal door Geldrop rijden, om vervolgens bij de A67 de snelweg op te gaan. ‘Dit heeft een aanzienlijk negatief effect op het woonklimaat’, oordelen DGG, D66, DPM, CDA, GroenLinks, VVD, Samen en de PvdA. "Die enorme grote dozen horen niet tussen dorpen. Wij zijn tegen zulke horizonvervuiling. Ook brengt het transportstromen op gang, die we allemaal niet willen", zei PvdA-raadslid Richard van de Burgt.

Daarnaast vinden de fracties dat Nuenen zich niet houdt aan allerlei regionale afspraken binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven, als de gemeente akkoord geeft op de plannen voor de logistiek centra.

Volgens de partijen moeten burgemeester en wethouders daarom aan de bak. Weliswaar heeft de gemeenteraad van Nuenen het laatste woord, maar de druk kan volgens de politiek van Geldrop-Mierlo wel flink worden opgevoerd. Ook gaan diverse raadsleden in Geldrop-Mierlo collega-politici in Nuenen aanspreken op het dossier.

Volgens wethouder Marc Jeucken van Geldrop-Mierlo is het nog niet zo makkelijk om iets af te dwingen. "Het bestemmingsplan is onherroepelijk. Een gemeente kan moeilijk weigeren, als een vergunningsaanvraag voldoet aan dat plan." Bovendien zit Nuenen vast aan afspraken met bouwbedrijven, en die kunnen forse schadeclaims indienen. Binnenkort moet de Nuenense gemeenteraad de knoop doorhakken.

Laat je reactie achter