Politiek blijft bezorgd over Muziekgebouw, ondanks reddingsplan
“Een sprankje hoop” en “licht aan het einde van de tunnel voor dit hoofdpijndossier”. De partijen in de Eindhovense gemeenteraad zijn voorzichtig positief over het reddingsplan voor het Muziekgebouw.
Wel blijven de fracties bezorgd, omdat de instelling nog steeds flinke geldzorgen heeft en daarom snel “haar eigen broek moet ophouden”.
Al tien jaar kampt het Muziekgebouw met grote financiële problemen. Er werd van alles geprobeerd om de muziektempel uit de rode cijfers te krijgen, maar zonder resultaat. Eind vorig jaar presenteerde het stadsbestuur een reddingsplan. Zes partijen trekken samen 1,2 miljoen euro uit voor het noodlijdende Muziekgebouw en een vernieuwing van het aangrenzende winkelcentrum Heuvel. Naast de gemeente trekken ook vastgoedeigenaar CBRE, provincie en het regionale bedrijfsleven de beurs. Verder komt er een miljoen euro beschikbaar vanuit de zogenoemde Regiodeal, een pot met geld om het vestigingsklimaat van de hightech-regio Eindhoven te versterken.
“Het is pleisters plakken”
De gemeenteraad is blij dat er met het plan even lucht is voor het Muziekgebouw. Maar het is vooral ook tijd kopen, benadrukken verschillende fracties. Immers: de 2,2 miljoen euro helpt het Muziekgebouw alleen voor 2020 en 2021 uit de brand. “Dit is nog geen sluitende oplossing”, aldus PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. CDA-raadslid Niels Groot: “In de verte is er een oplossing in zicht. We hebben het lek even gedicht. Het is nu werken aan een echt toekomstperspectief.” Ook LPF-raadslid Rudy Reker is kritisch. “De oplossing is tijdelijk. Het is pleisters plakken.”
“Muziekgebouw moet aan de bak”
De fracties vinden dat de bal vooral bij het Muziekgebouw zelf ligt, om te zorgen dat het podium vanaf 2022 financieel gezond is. Dat er straks een sluitende begroting ligt, en de huurachterstand van anderhalf miljoen euro wordt weggewerkt. “Het Muziekgebouw heeft zelf veel te weinig gedaan om het lek boven te krijgen. De organisatie verwacht elke keer dat anderen het probleem wel oplossen. Het is nu echt tijd voor actie”, zegt Geert Geerts van Leefbaar Eindhoven. Raaijmakers: “Het Muziekgebouw moet zorgen voor meer inkomsten, met sponsors of meer bezoekers. Of er moet geld worden bezuinigd. Ze moeten hun eigen broek ophouden, en de gemeente moet daar heel scherp op toezien.”
Aanpak leegstand Heuvel
Naast de oproep aan het Muziekgebouw om zelf schoon schip te maken, komt er ook een verbeterplan voor de muziekinstelling én winkelcentrum Heuvel. Het is de bedoeling dat het complex vanaf 2022 wordt omgebouwd tot 'aantrekkelijk verblijfsgebied voor alle lagen van de bevolking waar onder meer wonen, werken, winkelen, cultuur en ontmoeten in een eigentijdse vorm samenvloeien'. Burgemeester en wethouders willen ook andere organisaties in de stad hierbij betrokken. Het idee kan op steun rekenen van de gemeenteraad. “Het is goed dat de Heuvel erbij wordt betrokken. Er is nu veel leegstand. Winkeliers trekken weg. Er moet dus iets gebeuren”, beaamt Piet der Kinderen van 50Plus.
Wethouder Torunoglu ziet kansen voor het Muziekgebouw en het winkelcentrum. “Met de extra miljoenen die we er nu met andere partijen in stoppen, kopen we rust en ruimte. We hebben nu twee jaar de tijd om met onder meer vastgoedeigenaar CBRE, provincie en Muziekgebouw te bouwen aan een nieuw perspectief. Daarin is het belangrijk dat we meteen ook iets doen aan de problemen in de Heuvel.”
Laat je reactie achter