Plastic in de ban bij lokale supermarkt

Sinds drie maanden is de biologische supermarkt Liek geopend in Stratum. In de supermarkt hanteert men een circulair concept, waarbij niets wordt weggegooid.

Alles in de winkel is er op gericht om zo min mogelijk afval te produceren. "Het is eigenlijk bizar hoeveel plastic we eigenlijk gebruiken bij het bereiden van gerechten. Heel veel groente en fruit is onnodig verpakt in plastic", begint Angelique Wijnen, oprichter van Liek. Om het gebruik van deze onnodige verpakkingen te beperken, zijn veel producten dan ook te vinden als bulkgoederen in grote tonnen. De klant kan zelf de producten uit deze tonnen scheppen en in glazen potten doen.

Korte keten
Wijnen wil met Liek terug naar de basis:  "Daarbij hoort dat je een zo kort mogelijk keten moet gaan vormen. Veel van ons eten uit de supermarkt wordt bewerkt en gaan langs allerlei handen voor dat het bij de klant komt", aldus Wijnen. "Wij willen gezond eten toegankelijk maken voor iedereen."

Eigenlijk ben ik door mijn ziekte me steeds meer gaan verdiepen in gezonde voeding.

• Angelique Wijnen, oprichter Liek

Ziekte
Het idee voor deze biologische supermarkt begon bij Wijnen acht jaar geleden. Ze werd ernstig ziek. "Eigenlijk ben ik door mijn ziekte me steeds meer gaan verdiepen in gezonde voeding.", laat de eigenaresse weten. "Op een gegeven moment kwam ik erachter dat er best veel mensen zijn met dezelfde vragen."

Naast de supermarkt zit ook een restaurant. De koks gebruiken de producten die in de winkel te koop zijn en maken daar gerechten van. "Onze koks gaan dus letterlijk boodschappen doen in onze eigen winkel", vertelt Wijnen. "Je kan ook bij onze koks terecht om inspiratie op te doen voor lekkere gerechten." "Het was heerlijk", zegt een vrouw, nadat ze het laatste stukje van haar broodje doorslikt. "Je proeft dat het heel vers is met natuurlijke ingrediënten. Het smaakt anders dan anders.’’

Shop-In-Shop
De broodafdeling is onder hoede van bakkerij Meelmuts. Het is een zogenoemde shop-in-shop. Wijnen laat weten dat dit niet perse het concept van Liek was, maar dat het wel mooi paste. Bakker Anne van Gerwen, van Meelmuts, deelt dezelfde filosofie als die Wijnen hanteert. ‘’Wij zijn ook bezig zo lokaal mogelijk in te kopen", zegt Van Gerwen. "Het meel komt uit Zeeland. De speld komt uit Bergeijk en wordt gemalen in Heeze.’’

Uitbreiding
De winkel met bijbehorend restaurant is pas drie maanden open, maar Wijnen durft voorzichtig al te denken aan uitbreiding. "Ik hoef niet zozeer een ondernemer te zijn met twintig zaken, maar ik geloof gewoon heilig in dit concept. En hoe mooi zou het zijn als we een netwerk kunnen vormen met meerdere boeren en winkels door heel Brabant."

Laat je reactie achter