Studio040

Plan om centrum Aalst op de schop te nemen stuit op kritiek oppositie

Vitaal Dorpshart Aalst. Zo heet het plan van de gemeente om het centrum van Aalst de komende jaren aantrekkelijker te maken. De Eindhovense weg wordt door de aanleg van de nieuwe N69 groener en rustiger, het poortgebouw wordt gesloopt om meer doorgang naar het centrum te creëren en plaats te maken voor horeca en winkelplein Den Hof wordt vergroend.

"Het is nu niet gezellig zitten hier in Den Hof. Dat zorgt voor leegstand. Ook mis je hier nu het dorpsgevoel en dat willen we veranderen door het centrum één geheel te maken", legt fractievoorzitter Jo Claessen van coalitiepartij AWB uit.

Plan B
Maar: het plan is te onduidelijk, volgens sommigen. Fractievertegenwoordiger Hans Witvoet van oppositiepartij ZW14 noemt het 'los zand'. "Een belangrijk punt is dat het poortgebouw, dat nu tussen de Eindhovenseweg en Den Hof staat, gesloopt gaat worden. Daarvoor moet de gemeente het wel eerst kopen. Wat als dat niet gaat lukken? Is er dan een plan B? Vervolgens moet daar dan horeca komen. Willen mensen wel aan een drukke weg een drankje doen? Wij vinden dat de gemeente helderder moet zijn in de opzet. Bijvoorbeeld ook in het financiële plaatje. Nu zijn veel zaken te onduidelijk." 

Jo Claessen erkent de onduidelijkheid. "We hebben het over een streefbeeld. Het is ook een meerjarenplan, sommige zaken zullen inderdaad in de toekomst pas duidelijk worden. We zijn wel overtuigd dat het plan financieel mogelijk is en dat het het centrum aantrekkelijker gaat maken. Dat is namelijk écht nodig."

Alle vertrouwen
Onder bewoners kan het plan in ieder geval op steun rekenen. Jos Doesburg van de klankbordgroep voor bewoners van Den Hof is positief: "Maar er zijn wel een paar punten waar we op blijven letten, zoals de vergroening van Den Hof. We willen dat dat écht gebeurt. Daarbij hopen we ook dat er echt iets gaat gebeuren aan de leegstand in het centrum en dat het sluipverkeer minder wordt." Doesburg snapt de kritiek van de oppositiepartij. "Maar we zijn het er wel allemaal over eens dat er iets moet gebeuren aan het centrum. Ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente dat goed aan gaat pakken."

Laat je reactie achter