Pieter van Oirschot derde bij wielerronde Bayeux

De traditionele wedstrijd tussen wielrenners uit de regio Eindhoven en zusterstad Bayeux is dit jaar gewonnen door twee Fransen. Pieter van Oirschot uit Best werd derde.
De wielerronde is één van de tradities in de aanloop naar 18 september. Al in 1945, toen voor het eerst de bevrijding herdacht werd, reisden wielrenners voor het eerst naar Bayeux. In dat eerste jaar hielden ze al een wedstijdje tegen Franse renners. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie die onderdeel is van de stedenband tussen Eindhoven en Bayeux.

De afgelopen drie jaar won Pieter van Oirschot de wedstrijd tweemaal. In 2017 werd hij derde, toen als gevolg van een blessure.

Het parcours omvat 43 rondes over een route van zo'n 2 km door het centrum van de stad in Normandië. De wedstrijd werd dit jaar voor het eerst weer ingeleid door een optreden van Eindhovense Gildes. De afgelopen jaren konden zij niet deelnemen omdat de reiskosten niet gedekt konden worden.

De wielerronde werd ook bijgewoond door de leerlingen van vier Eindhovense middelbare scholen die op dit moment de regio Bayeux bezoeken. Zij bezoeken daar de belangrijkste locaties die te maken hebben

De andere traditie is dat de Eindhovense wielrenners het bevrijdingsvuur ophalen, en daarmee naar Eindhoven fietsen. Zij vertrekken komende dinsdag in alle vroegte. Daarna rijden ze bijna non-stop door, zodat ze woensdagmiddag aankomen in Valkenswaard. Vanaf daar wordt het vredesvuur door hardlopers naar het Stadhuisplein in Eindhoven gebracht.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen