Piet Manders, de nieuwe held van Mierlo heeft een expo in het Weverijmuseum. Studio040 | Pleun Wolters

Piet Manders, de link tussen Mierlo en Christian Dior

Mierlo heeft er een nieuwe held bij, die de geschiedenis van de stad als textielproducent weer even in de spotlights zet. Hij schijnt zelf contacten te hebben gehad met Christian Dior.


 De naam van deze nieuwe held is Piet Manders, en het Weverijmuseum in Geldrop heeft een tentoonstelling gemaakt over de man en zijn werk. Manders (1928-1986) was een dessinateur, die met zijn team stoffen ontwierp voor de grote internationale mode-ontwerpers als Nina Ricci, Yves Saint Laurent en Christian Dior. Het Weverijmuseum stuitte min of meer per toeval op het werk van Piet, door een mailtje van een museum in Zeeland. Die boden een stoffenverzameling aan die niet paste in hun eigen collectie. "Aangezien ik toch in Zeeland op vakantie zou gaan, ben ik er even langs gereden" zegt Bert Vermeer, directeur van het Weverijmuseum Geldrop. "Toen bleek het een collectie te zijn van ene Piet Manders, die ook nog roots in Mierlo bleek te hebben." 

En dat is nog in het straatbeeld te zien ook, want de modezaken van Lenssen en Manders - dat is allemaal familie. Een glamourleven heeft Piet nooit gehad, en beroemd was hij evenmin. Maar hij heeft wel degelijk zijn stempel gedrukt op de internationale modewereld. "En daar mag Mierlo best trots op zijn" vindt Bert Vermeer. Vandaar ook dat de tentoonstelling over Manders tot en met september is te zien in Weverijmuseum Geldrop.

Laat je reactie achter