Studio040 / Michiel Bosgra

Petitie voor bescherming natuurgebied Waalre

Een petitie voor het behoud van de natuur en het Brabants landschap bij Aalst is meer dan 600 keer ondertekend.

De petitie is gestart naar aanleiding van plannen van de gemeente Waalre voor de herinrichting van het natuurgebied ten oosten van Aalst. Dit plan, het Ontwikkelperspectief Buitengebied Aalst, is nog niet vastgesteld. Twee weken geleden presenteerde de gemeente de eerste uitwerking van de plannen.

Volgens Pieter Albers, één van de initiatiefnemers van de petitie, is het ontwikkelperspectief vooral gericht op recreatie- en economische mogelijkheden. "Dit plan gaat ten koste van de natuur, en dat is voor ons een no-go."

Enquête
In september 2020 heeft de gemeente een enquête gehouden over het buitengebied. Bewoners konden hierin hun mening geven over de plannen. Uit ruim 340 reacties werd onder meer duidelijk dat veel mensen het belangrijk vinden dat autoverkeer wegblijft uit het gebied, en dat de natuur en bosgebieden alle ruimte moeten krijgen om te kunnen groeien. Bewoners konden hierbij ook met nieuwe ideeën voor het buitengebied komen.

Gemeente Waalre

Raadsvergadering 
Volgens Albers gaat het plan dat daarna is uitgewerkt, ten koste van de natuur in het buitengebied. "Vanuit een primaire emotie zijn wij een petitie gestart en dat bleek al snel een succes te zijn."

De petitie is al ruim 650 keer ondertekend. Komende dinsdag kunnen de initiatiefnemers van de petitie hun mening toelichten tijdens een online raadsvergadering. Tijdens deze vergadering licht Pieter Albers het doel van de petitie toe en presenteert hij een alternatief plan.

De bossen bij Aalst Studio040 / Michiel Bosgra

Laat je reactie achter