Studio040/Larissa Gomes Meyer

Petitie na zoveelste brand bij recyclingbedrijf ruim 500 keer ondertekend

Bewoners van de wijk 't Ven hebben inmiddels meer dan 500 handtekeningen verzameld. Aanleiding voor de petitie is de vierde brand in 1 jaar tijd bij recyclingbedrijf Mirec. De initiatiefnemers van de handtekeningenactie hopen dat de gemeente iets tegen het probleem gaat doen.

"Voor de vierde keer trok in meer of mindere mate een walm van rook, stank en wie- weet- wat- voor- giftige stoffen over onze fijne woonwijk ’t Ven", vertelt wijkbewoner Paul Speckens gefrustreerd, "Wordt het probleem pas aangepakt als er iets ergs gebeurd, zoals een baby in die tijdens zijn dutje door een open raam rook binnenkrijgt?" Volgens Speckens is de gemeente nu aan zet. 

Het bedrijf zelf heeft het afgelopen jaar miljoenen geïnvesteerd in onder andere hittecamera's en aanzuigsystemen. Ook is er een extra check om batterijen uit de apparaten te krijgen. Die zouden namelijk voor de gevaarlijke situaties zorgen. Jan Vissen, directeur van Mirec, baalt van de situatie: "Ik begrijp de zorgen van de omwonenden, maar deze laatste brand heeft niets met de voorgaande incidenten te maken." 

Volgens Vissen zouden alle getroffen maatregelen midden juni uitgevoerd zijn. Vanaf dan zouden de wijkbewoners geen last meer hebben van de rook van een eventuele brand. "Maar nu hebben wij pech. Niemand had kunnen voorzien dat er ruimtes zouden overstromen. Het is jammer dat de discussie weer oplaait, terwijl wij bijna alle problemen hebben opgelost", aldus de directeur. 

Gemeenteraad
Eindhovense partijen D66 en GroenLinks willen het bedrijf het liefst verplaatsen. "Wij weten dat het niet op korte termijn zal lukken, maar voor 2027 wellicht", vertelt Jeanette Vos, raadslid GroenLinks. Tom Brouwers, raadslid D66, vult aan: "In de tussentijd moeten wij, als gemeente, hiermee aan de slag." Dinsdag hebben zij vragen bij het college ingediend. 15 juni verwachten de raadsleden meer duidelijkheid te krijgen. 

Laat je reactie achter