Catharina Ziekenhuis Algemeen Catharina Ziekenhuis

Personeel Catharina Ziekenhuis in actie voor meer loon

Het personeel van het Catharina Ziekenhuis wil een betere cao en voert daarom woensdag actie.

Er wordt niet gestaakt, maar een zondagsdienst gedraaid door de medewerkers. De operatiekamers en de afdelingen voor de intensive- en medium care, endoscopie en psychiatrie zijn gesloten voor niet-spoedeisende gevallen. Medewerkers protesteren voor de hoofdingang van het Eindhovense ziekenhuis.

De cao-onderhandelingen voor 200.000 ziekenhuismedewerkers zitten muurvast. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft in juni een eindbod gedaan, maar de vakbonden zijn daar niet op ingegaan. Daarom wordt er nu actie gevoerd via een landelijke estafette-actie, waarbij het Catharina het derde ziekenhuis in de rij is.

De vakbonden eisen vijf procent meer loon, een ruimere onregelmatigheidstoeslag en afspraken over arbeids- en rusttijden, instroom van nieuw personeel en behoud van medewerkers. Daarnaast willen de vakbonden na één jaar weer om tafel voor een nieuwe cao, terwijl de NVZ het akkoord drie jaar geldig wil laten blijven.

De ziekenhuizen bieden een loonsverhoging van 3,25 procent dit jaar, twee procent in 2020 en 2,5 in 2021, plus dit jaar een éénmalige uitkering van 500 euro. Ook willen de werkgevers de toeslag voor onregelmatige diensten verhogen met tien procent.

De estafette-actie gaat verder in september als er dan nog geen cao-akkoord ligt. In de zomermaanden worden de acties opgeschort door de vakbonden vanwege het personeelstekort in de ziekenhuizen door vakanties.


Laat je reactie achter