SQ Vision / Dave Hendriks

Pegida wil 'fascistische' koran vernietigen tijdens demonstratie in Eindhoven

Pegida wil volgende week zondag een demonstratie tegen de islam houden op het Stadhuisplein in Eindhoven. Tijdens de betoging wil de anti-islambeweging een koran vernietigen.

Dat laat Pegida weten op Facebook

De demonstratie moet van half twee tot half vier in de middag duren. Er zullen enkele sprekers zijn en ook zal een koran vernietigd worden, aldus Pegida. De anti-islambeweging heeft de betoging op 24 januari reeds aangemeld bij de gemeente Eindhoven, maar of de demonstratie ook daadwerkelijk doorgaat is nog afwachten.

Eerder wilde de extreemrechtse groep namelijk tijdens de jaarwisseling de anti-islamcampagne inluiden in Eindhoven, maar hier werd door burgemeester John Jorritsma een stokje voor gestoken. De veiligheidsdiensten zouden het te druk hebben met het voorkomen van wanorde tijdens oud en nieuw en ook was de burgemeester bang dat de demonstratie zou uitlopen op rellen.

Daarom heeft Pegida opnieuw een demonstratie aangemeld op een rustiger moment. Maar ook nu kan Jorritsma en het coronavirus roet in het eten gooien. De Eindhovense burgemeester heeft namelijk aangekondigd sneller demonstraties te verbieden als de "Britse" variant van het coronavirus sneller oprukt. 'Ik ga daarbij af op de inschatting van de deskundigen. Als zij zeggen dat een demonstratie leidt tot een risico op meer besmettingen, dan zal ik niet schromen de demonstratie te weigeren.'

Aanleiding demonstratie
Aanleiding voor de demonstratie is dat Pegida ontevreden is dat er na anderhalf jaar nog steeds geen duidelijkheid is over wat er is gebeurd met hun aangifte tegen moskeegangers, die in mei 2019 een demonstratie van Pegida verstoorden. Ook weet de anti-islambeweging nog steeds niet wat de stand van zaken is omtrent de aanhouding van tien Pegida-leden, die tijdens een demonstratie in Eindhoven met stenen en eieren werden bekogeld. Terwijl Pegida, naar eigen zeggen, "tig keer" heeft gevraagd hoe het nu zit.

Laat je reactie achter